Marihuana trajno menja mozak

Z. O. J.

11. 08. 2018. u 21:22

Kontinuirano i dugotrajno uživanje u marihuani dovodi do promena u strukturi mozga

Марихуана трајно мења мозак

Shutterstock

Da je uživanje u narkoticima opasno, čak i kada je reč o lakim drogama, naglašavaju i američki stručnjaci sa Univerziteta Teksas, nakon obavljenih istraživanja. Ispitanici su bili desetogodišnji uživaoci koji su marihuanu pušili u proseku tri puta dnevno. Kontinuirano i dugotrajno uživanje u marihuani dovodi do promena u strukturi mozga, odnosno dovodi do smanjenja dela mozga koji je povezan sa procesom donošenja odluka, ustanovili su naučnici.

Bespovratne promene sa neizlečivim posledicama potvrdila je magnetna rezonanca na kojoj su obavljena sva važna snimanja. Pod uticajem marihune menja se funkcija i drugih delova mozga koji pojačanom aktivnošću pokušavaju da nadomeste nedovoljnu aktivnost centra odgovornog za donošenje odluka.

Do promena u strukturi mozga dovodi THC, glavni psihoaktivni sastojak marihuane, a najizraženiji je kod osoba koje su marihuanu počele da uživaju od rane mladosti, upozoravaju naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Otvoreno

12.08.2018. 00:47

Ja pusim vise od 20 god...1-2 dnevno ali poo malo...aktivan sam u sportu....mladolik...opusten....e sad pamcenje malo zna da zasteka ali nista posebno....odluke donodim bez problema....Marihuama ispod 18 ne poreporucujem ! Ima se sve kad stici u zivotu ako se pametno i umereno ide

Brailo

12.08.2018. 11:23

@Otvoreno - Vec po tome kako pišeš izgleda kao da postoje šupljine i nelogicnosti u Tvom mišljenju. Problem je sto Ti to ne uvidjas jer i ne možeš a to je upravo 'kvaka' kad su bolesti zavisnosti u pitanju. Sve je drugima kristalno jasno, a mi ništa ne vidimo, jer smo izgubljeni kao guske u magli. A takve lako zavrse 'u loncu'. Zato se droge koriste kao instrument specijalnog rata ili kontrole stanovnistva u miru da nikad ne vide ko im je stvarni neprijatelji, da se ne pobune protiv njega vec da krive druge

Nista novo

12.08.2018. 06:31

Vec je dokazano da kod ljudi koji od mladosti kontinuirano konzumiraju marihuanu amigdula raste na stetu centara za pamcenje, koncentraciju i donosenje odluka. Ukuapn IQ pada za 8 bodova. Dakle ne znaci to da osoba uppste nece moci da donese odluku, upamti ili se skoncentrise vec da ce imati poteskoce da to uradi, odnosno da ce to sporije raditi nego neko ko marihuanu ne konzumira.

Goran

12.08.2018. 07:12

Možda ima istine u ovome recimo mozak trajno donese odluku da ne radi za 170e mesečno...

Rep Srpska

12.08.2018. 21:27

A ko rekreativno pusi 3-4 puta mjesecno 10 godina?Pa nicega nije dobro svaki dan pa ni jabuke a opet je dobro ponekad zar ne? :)