PRESKAKANjE" u zglobu i "zaglavljivanja" vilice, jesu česti poremećaji funkcije ovog dela tela, koji nastaju zbog prevelikog naprezanja mišića vilice. Blaži oblici tegoba se javljaju kod 80 odsto populacije, dok se stanje pogoršava i prelazi u težak i bolan oblik kod pet do 10 odsto ljudi. U tom slučaju, primenjuju se okluzalni splint, fizikalne terapije, lokalni kortikosteroidi i TENS terapije, koji u kombinaciji daju dobre rezultate u lečenju ovog poremećaja, kaže profesor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Dugotrajna krezubost, nepravilan zagrižaj, nesvesno stezanje vilice, ponovljeni nesvesni pokreti, kao što su grickanje usne, olovke ili žvake, jednostrano žvakanje, jesu razlozi za nastanak preskakanja viličnog zgloba. U težim slučajevima, najčešće zbog povreda ili padova, dolazi do zaglavljivanja vilice.

- Najčešći je blaži oblik ovog oboljenja, kod kojeg dolazi do umerenog pomeranja zglobne pločice. Praćen je karakterističnim zvukom "kliktanja", kada se otvore usta. Ako se čuje blagi zvuk, zagrižaj zuba je dobar i nema bolova, pacijent može normalno da funkcioniše i terapija nije neophodna - kaže prof. Lazić.

Kada nema tegoba, pacijent kod kojeg se povremeno čuje "kliktanje" zgloba, može normalno da funkcioniše. Ipak, mora se pridržavati preporuka i preventivnih mera, kako se ovo stanje ne bi pogoršalo.

- Teži oblik podrazumeva da se dođe do iskliznuća zglobne pločice, a zatim i zaglavljivanja zgloba. Ovo stanje je jako bolno, a bolovi se protežu od uha do slepoočnice, otvaranje usta je ograničeno ili čak, onemogućeno i vilica "skreće" ka oboleloj strani - kaže Vojkan Lazić.

Da ne bi došlo do toga, neophodno je žvakati hranu na obe strane vilice i izbegavati potpuno otvaranje usta, kako vi se sinhronizovala funkcija mišića i viličnih zglobova.

- Kada je zglob nestabilan, potrebno je to naglasiti stomatologu pre svake intervencije. Ukoliko se stavlja krunica, most, fiksni aparat ili vadi umnjak, potrebno je praviti pauze na svakih 10 minuta, kako bi se umanjio pritisak na već načeti zglob - objašnjava profesor Lazić.

Ukoliko je zbog bolova i nemogućnosti otvaranja usta neophodna terapija, stomatolozi primenjuju zubne udlage, odnosno okluzalni splint.

- To je vrsta čvrste pločice u obliku potkovice, koja se stavlja na gornji zubni niz. Radi se o privremenoj, neinvazivnoj metodi, koja služi uspostavljanju novih fizioloških odnosa vilice i refleksa, kako bi se izmenili ponavljajući pokreti koji su doveli do problema - kaže docent Igor Đorđević sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Kod bolnih teških stanja, primenjuju se analgetici i nesteroidni inflamatorici, koji ublažavaju bol,

- To je dopunska terapija. Kod izrazito bolnih stanja, primenjuju se fizikalne terapije, funkcionalne vežbe, TENS i terapije laserom. Koriste se i kortikosteriodne kreme, koje deluju direktno kroz kožu, da bi se izbegli jetra i krvni sudovi - kaže doc. dr Đorđević.

Primenom ovakve terapija problem preskakanja zgloba može se izlečiti, dok teška stanja zaglavljivanja zgloba mogu da se dovedu u optimalno stanje.


PONOVLjENI POKRETI

Sportisti, plivači, muzičari, pevači su ljudi koji često imaju ponovljene pokrete vilice, zbog čega je problem "iskakanja vilice" čest.

- Do toga može da dovede i nošenje fiksne proteze, intubacija tokom operacija koje traju nekoliko sati kao i dugotrajna upotreba mobilnog telefona - kaže profesor Vojkan Lazić.