Čaša mleka jednaka porciji lososa

Novosti Online

sreda, 25. 07. 2018. u 12:01

Чаша млека једнака порцији лососа

Ilustracija
Foto: Depositphotos.com

Mleko predstavlja jedan od najzastupljenijih napitaka na čiju smo konzumaciju naviknuti od rođenja
Mleko predstavlja jedan od najzastupljenijih napitaka na čiju smo konzumaciju naviknuti od rođenja. Obiluje vitaminima i mineralima koji doprinose našem zdravlju, kao i proteinima i ugljenim hidratima koji dodatno pospešuju funkcionisanje celokupnog organizma. Zahvaljujući tome, mleko ima veliki nutritivni značaj kako kod odraslih, tako i kod dece.

Fosfor koji se nalazi u mleku pomaže jačanju kostiju i stvara energiju, vitamin D održava čvrstoću kostiju, dok je vitamin B12 izuzetno važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pravilnu funkciju nervnog sistema.

Mleko sadrži i vitamin B2 koji hranu pretvara u energiju i niacin koji održava nivo šećera i masnih naslaga, a dodatno i vitamin A koji pospešuje imunološki sistem.

Pročitajte još - Mleko je važno za razvoj

Jedna čaša mleka svako jutro osigurava telu dovoljnu količinu vitamina D i to kao da ste pojeli 90 grama lososa, kalcijuma kao da ste pojeli manju porciju brokolija, dovoljno kalijuma koji možete naći u jednoj banani i fosfor, jednak količini koja se nalazi u porciji graška.

Takođe, konzumacija mleka pred spavanje obezbeđuje dublji, mirniji i duži san koji je veliki faktor za ljudsko zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tanja

25.07.2018. 12:09

Kakva glupost! Mozda je to bilo pre 200 godina kada su krave pasle zdravu travu a sad nikako! Mleko je puno antibiotika i otrova kojima se krave hrane i koje im daju kroz inekcije i vakcine.

ljilja

25.07.2018. 18:46

@Tanja - Ako tako tumacite,danas imamo sanse da umremo od hrane ili gladi,U svemu treba biti umeren.Pitajte vase roditelje dali redovnojeli brokoli,avokadoi....

zaliv.net

25.07.2018. 12:27

Mleko i melcni prozivodi UOPSTE nisu neophodni posle 2-3 godine zivota....naime cesta upotreba mlacnih proizvoda dovodi do brojnih zeludacnih i ostalih problema. Najbolje bi bilo da se mlecni proizvodi konzumiraju 1 do 2 puta nedeljno a nikako svakodnevno! Mi konzumiramo uglavnom kravlje mleko a priroda nam je namenila samo majcino...

Pilot Babo

25.07.2018. 13:44

Koliko god da je lose mlijeko danas ne može biti gore od novih MSM alernativa (soya, almond i dr....) koji prođu vise hemiskih procesa nego li prerada sirove nafte. Da bolje je da ne uzimamo mlijeko nego da svakih 3 minute odlazimo u apoteke i tamo kupujemo 'kao' zdravlje. Pijte mlijeko, jedite meso i sto manje prerađene namirnice jer ne zaboravite da su nasi djedovi i babe zivjeli 100tinjak godina bez marketinga!