Mikoplazma moguća nova superbakterija?

V. N.

22. 07. 2018. u 18:40

Микоплазма могућа нова супербактерија?

Shutterstock

Kod muškaraca mycoplasmi genitalium može da izazove upalu uretre, a kod žena upalu materice i jajovoda

MALO poznata bakterija koja se prenosi polnim putem mogla bi da postane nova superbakterija, upozoravaju stručnjaci. U pitanju je mycoplasmi genitalium bakterija koja često, ne i nužno, ne izaziva nikakve simptome, ali ako se ne leči može da izazove razne tegobe, pa i neplodnost kod žena. Britansko udruženje za polno zdravlje i HIV objavilo je novi dokument sa savetima kako da sprečite ovu bolest.

Ova bakterija kod muškaraca može da izazove upalu uretre, a kod žena dolazi do upale reproduktivnih organa - materice i jajovoda.

Način prenošenja je nezaštićen seks, odnosno bez kondoma, sa osobom koja "nosi" bakteriju.

MG ne uzrokuje uvek simptome, čak joj nije uvek potrebno lečenje lekovima do ozdravljenja, ali često ne uspeva da se dijagnostikuje ili se "meša" sa hlamidijom.

I to je onaj deo koji zabrinjava stručnjake.

Testovi na MG odnedavno su postali još pouzdaniji nego ranije, ali nisu dostupni.

Uspešnost iskorenjivanja MG antibioticima svuda po svetu opada. Što se Velike Britanije tiče, ona je sada na oko 40 odsto, a dr Peter Grinhaus poziva na predostrožnost.

- Vreme je da se javnost upozna s postojanjem mycoplasme genitalium. Ona je još jedan dobar razlog da sa sobom uvek imate kondome - rekao je Peter Grinhaus za Bi-Bi-Si.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije