Pet znakova da telu nedostaje cink

V. N.

19. 06. 2018. u 18:07

Hrana koja može da nadoknadi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, jagnjetinu...

Пет знакова да  телу недостаје цинк

Shutterstock

POTREBAN za imunološki sistem organizma, izgradnju proteina i pokretanje enzima, cink je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Omogućava normalan rast, razvoj, i polno sazrevanje. Osobe koje su često na dijeti, ne konzumiraju meso i mlečne proizvode, kao i starije osobe sa hroničnim bolestima, pripadaju rizičnoj grupi koja pati od nedostatka ovog minerala.

Hrana koja može da nadoknadi nedostatak cinka, uključuje krastavac, zelenu salatu, masline, grašak, kikiriki, badem, jagnjetinu, govedinu, teleću džigericu, jaja, sir, mleko i jogurt. Osim oslabljenog aptetita, postoji nekoliko znakova da vašem organizmu nedostaje cink.


1. Slab imunitet

Ukoliko vas prehlade "napadaju" jedna za drugom, postoji mogućnost da je nedostatak cinka izazvao pad imuniteta


2. Loš ten

Čak šest odsto celokupnog unosa cinka nalazi se u koži i određene studije dokazuju da osobe koje pate od akni, često nemaju dovoljno cinka u organizmu.


3. Nesanica

Cink ima veliku ulogu u proizvodnji i otpuštanju hormona melatonin.

Zbog toga, premalo ovog minerala dovodi do problema sa spavanjem.


4. Gubitak kose

Niske količine hormona štitne žlezde, mogu da upućuju na to da telo ne apsorbira dovoljne količine cinka, što je stanje povezano i sa gubitkom kose.


5. Alchajmerova i Parkinsonova bolest

Mnoge studije su pokazale kako terapija cinkom može da pomogne pri usporavanju kognitivnog propadanja, ali i da njegov nedostatak može da ubrza tok bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije