U INSTITUTU za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" prave individualne autovakcine za lečenje akni, hroničnih rana, čestih upala oka, uha ili sluzokože nosa, kao i hroničnih respiratornih i urogenitalnih infekcija. Za ovu vrstu terapije interesuju se pacijenti iz najudaljenijih delova sveta, a najčešće kada antibiotici, čajevi i biljni preparati ne pomognu. Izgradnja imuniteta pomoću autovakcina tako je za mnoge poslednja nada, ali uglavnom sa konačnim ozdravljenjem.

U intervjuu za "Novosti" dr Aleksandra Todorović, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kaže da se ove vakcine izrađuju ručno - laboratorijski, za svakog pacijenta posebno.

- Odsek za bakteriologiju i imunologiju Instituta "Torlak" u toku jednog meseca proizvode od 30 do 60 autovakcina. Za neke pacijente jedna serija vakcine je dovoljna za trajno izlečenje, a za neke je neophodno ponoviti ovu vrstu imunoterapije.

* Princip delovanja ovih vakcina je imunoterapijski?

- Jeste, jer se direktno od pacijenta uzima materijal, dakle pristup je krajnje individualan. Materijal se zatim laboratorijski umnožava, i pristupa se izradi vakcine za određenu osobu. Autovakcina podiže imuni sistem pacijenta sa ciljem da se organizam izbori protiv bakterija.

* Kako se uzima uzorak?

- Uzimanje uzorka zavisi od vrste infekcije. Ako je reč o aknama - materijal je sadržaj akne, kod infekcija oka, rana i nosa - materijal je bris. Kod hronične respiratorne infekcije - prvi jutarnji sputum ili ispljuvak, a za urinarne infekcije - prvi jutarnji urin. Vrlo je važno da pacijenti bez obzira za koju autovakcinu dolaze ne budu pod terapijom antibioticima najmanje 10 dana, i da na obolelu kožu ne nanose kreme, losione, pudere ili previjaju ranu najmanje 24 časa pre uzorkovanja.

* Kakav je postupak izrade vakcina za akne, a kakav za ostale bakterijske infekcije?

- Sve autovakcine se izrađuju na isti način i imaju iste efekte. Sve deluju isključivo na sekretorna antitela koja oblažu kožu i sluzokožu i na taj način sprečavaju bakterijsku infekciju.

* S obzirom na to da se prave ručno, koliko traje njihova izrada i kako se primenjuju?

- Izrada vakcine traje dva meseca bez obzira na njenu namenu. Po preuzimanju, primena vakcine je jednostavna jer je u obliku kapi. Pacijent je nakapava pod jezik, a terapija traje tri i po do četiri meseca. Kod nekih osoba izlečenje je doživotno, a kod drugih period bez simptoma traje od godinu dana do nekoliko godina, pa je poželjno da pacijent ponovi terapiju. U tom slučaju se određuje nastavak imunizacije. Zato je važno da kažem i da autovakcine mogu da se primenjuju po potrebi, u kontinuitetu, tokom pet godina.

* Koji su najčešći uzročnici dugotrajnih bakterijskih infekcija?

- Najčešći uzročnici urogenitalnih infekcija su ešerihija koli, klebsiela, proteus i pseudomonas. Kod hroničnih respiratornih infekcija to su najčešće pseudomonas i klebsiela, a kod kožnih infekcija i rana stafilokok i pseudomonas.

* Ima li ograničenja u primeni ovih individualnih vakcina?

- One mogu da se primene kod svih izuzev dece mlađe od sedam godina, trudnica, obolelih od tuberkuloze, kancera i obolelih od autoimunih bolesti. n


PRVA VAKCINA 10.000 DINARA

* Koliko košta autovakcina?

- Cena prve serije vakcine je 10.000. Cena nastavka terapije je 5.000 dinara.