Po autovakcine u Torlak dolaze iz celog sveta

I. Kovačić

nedelja, 06. 05. 2018. u 19:28

По аутовакцине у Торлак долазе из целог света

Dr Aleksandra Todorović

Dr Aleksandra Todorović o primeni imunoterapije u lečenju akni, hroničnih apcesa, upala bronhija i urinarnog trakta: Odsek za bakteriologiju i imunologiju mesečno prozvede do 60 individualnih terapija, a sama izrada traje 60 dana

U INSTITUTU za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" prave individualne autovakcine za lečenje akni, hroničnih rana, čestih upala oka, uha ili sluzokože nosa, kao i hroničnih respiratornih i urogenitalnih infekcija. Za ovu vrstu terapije interesuju se pacijenti iz najudaljenijih delova sveta, a najčešće kada antibiotici, čajevi i biljni preparati ne pomognu. Izgradnja imuniteta pomoću autovakcina tako je za mnoge poslednja nada, ali uglavnom sa konačnim ozdravljenjem.

U intervjuu za "Novosti" dr Aleksandra Todorović, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", kaže da se ove vakcine izrađuju ručno - laboratorijski, za svakog pacijenta posebno.

- Odsek za bakteriologiju i imunologiju Instituta "Torlak" u toku jednog meseca proizvode od 30 do 60 autovakcina. Za neke pacijente jedna serija vakcine je dovoljna za trajno izlečenje, a za neke je neophodno ponoviti ovu vrstu imunoterapije.

* Princip delovanja ovih vakcina je imunoterapijski?

- Jeste, jer se direktno od pacijenta uzima materijal, dakle pristup je krajnje individualan. Materijal se zatim laboratorijski umnožava, i pristupa se izradi vakcine za određenu osobu. Autovakcina podiže imuni sistem pacijenta sa ciljem da se organizam izbori protiv bakterija.

* Kako se uzima uzorak?

- Uzimanje uzorka zavisi od vrste infekcije. Ako je reč o aknama - materijal je sadržaj akne, kod infekcija oka, rana i nosa - materijal je bris. Kod hronične respiratorne infekcije - prvi jutarnji sputum ili ispljuvak, a za urinarne infekcije - prvi jutarnji urin. Vrlo je važno da pacijenti bez obzira za koju autovakcinu dolaze ne budu pod terapijom antibioticima najmanje 10 dana, i da na obolelu kožu ne nanose kreme, losione, pudere ili previjaju ranu najmanje 24 časa pre uzorkovanja.

* Kakav je postupak izrade vakcina za akne, a kakav za ostale bakterijske infekcije?

- Sve autovakcine se izrađuju na isti način i imaju iste efekte. Sve deluju isključivo na sekretorna antitela koja oblažu kožu i sluzokožu i na taj način sprečavaju bakterijsku infekciju.

* S obzirom na to da se prave ručno, koliko traje njihova izrada i kako se primenjuju?

- Izrada vakcine traje dva meseca bez obzira na njenu namenu. Po preuzimanju, primena vakcine je jednostavna jer je u obliku kapi. Pacijent je nakapava pod jezik, a terapija traje tri i po do četiri meseca. Kod nekih osoba izlečenje je doživotno, a kod drugih period bez simptoma traje od godinu dana do nekoliko godina, pa je poželjno da pacijent ponovi terapiju. U tom slučaju se određuje nastavak imunizacije. Zato je važno da kažem i da autovakcine mogu da se primenjuju po potrebi, u kontinuitetu, tokom pet godina.

* Koji su najčešći uzročnici dugotrajnih bakterijskih infekcija?

- Najčešći uzročnici urogenitalnih infekcija su ešerihija koli, klebsiela, proteus i pseudomonas. Kod hroničnih respiratornih infekcija to su najčešće pseudomonas i klebsiela, a kod kožnih infekcija i rana stafilokok i pseudomonas.

* Ima li ograničenja u primeni ovih individualnih vakcina?

- One mogu da se primene kod svih izuzev dece mlađe od sedam godina, trudnica, obolelih od tuberkuloze, kancera i obolelih od autoimunih bolesti. n


PRVA VAKCINA 10.000 DINARA

* Koliko košta autovakcina?

- Cena prve serije vakcine je 10.000. Cena nastavka terapije je 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miro

06.05.2018. 19:40

S zašto se onda vakcine za decu uvoze ??????????????? Mislim da je odgovor jasan svakom normalnom čoveku...

Laza

07.05.2018. 01:05

@Miro - Da bi ubili Srbe posto smo mi svetska opasnost i usupt najlepsi, najpametniji i najbolji u svemu:) Nemaju preca posla nego nama da se bave. Nebitni smo.

baka

08.05.2018. 12:07

@Miro - Samo tebi nije jasno! Sta fali uvoznim vakcinama?Torlak je bas platio odstetu jednoj majci zbog neproverene vakcine... Pozdravljam ovo sto Torlak radi i treba samo biti realan i ne podlegati teorijama zavere.

Lep-I-Pravedan

06.05.2018. 20:03

Nemamo nista protiv da prave i ovakve vakcine i da zaradjuju, ali ako nece da prave vakcine protiv malih boginja kao nekad, pa nas drzava prisiljava na stetne MMR, onda nas ni lukrativni biznis Torlaka ne zanima.

JelenaBgd

07.05.2018. 00:32

Imala sam hronične probleme zbog ešerihije koli, pila antibiotike na svakih mesec-dva i tako godinama. Otkriće Torlaka i dr Aleksandre je bilo spas.

Маја М.

11.05.2018. 16:47

Је ли могуће да и Торлак још нису продали?!