Balon u želucu smanjuje apetit

A. VASIĆ

01. 05. 2018. u 12:40

U KCS uskoro primena silikona u lečenju gojaznosti. Pomagalo ostaje u telu šest meseci

Балон у желуцу смањује апетит

Shutterstock

UGRADNJA balona za gojazne, koji su izrađeni od savremenih materijala, uskoro će biti započeta u Kliničkom centru Srbije i dostupna o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja svim pacijentima koji prođu zvaničnu proceduru Centra za gojaznost. Orbera intragastični balon, napravljen je od silikona, postavlja se endoskopskom metodom i ne izaziva oštećenje sluzokože želuca, kaže, za "Novosti", prof. Aleksandar Simić, hirirug Prve hirurške klinike KCS.

Iako se ugradnja balona u želudac, koji gojaznim pacijentima pomaže da smršaju, primenjuje već godinama, mnogobrojni kontraefekti sprečavali su pacijente da se podvrgnu ovoj operaciji.

- Metoda ugradnje se nije naročito promenila. Endoskopski pristup ubacivanja i vađenja balona ostao je isti, ali je velika razlika u kvalitetu materijala. Novi materijali ne iritiraju želudac, ne izazivaju oštećenje sluzokože i samim tim su smanjeni kontraefekti. Zbog toga nema nikakvih problema da se drže i po šet meseci - objašnjava prof. Simić.

Balon se ubacuje kroz usta, ima zapreminu od 500 do 600 mililitara, u zavisnosti od potrebe pacijenta.

- Postavljanje nije bolno i izvodi se u opštoj anesteziji. Nakon toga, dolazi do drastičnog smanjenja apetita. Pacijent može da pojede znatno manje nego ranije i glad se zadovoljava propisanim količinama hrane - kaže prof. Simić.

Tokom šest meseci, pacijent može da smrša više od 20 kilograma. Ukoliko to nije dovoljno i potreban je dodatni gubitak, baloni mogu ponovo da se ugrade, nakon pauze od tri do šest meseci. Osim Kliničkog centra Srbije, sertifikat za ugradnju novog balona ima još jedna privatna klinika u Beogradu.

Osim kod pacijenata koji su patološki gojazni, operacija ugradnje želudačnog balona izvodi se i kao deo pripreme za druge operacije. Takođe je indikovan kod veoma gojaznih pacijenata koji se podvrgavaju hirurškom lečenju gojaznosti, kako bi se mršavljenjem smanjio operativni rizik.

- Pacijenti koji imaju ortopedsku operaciju, u nekim slučajevima moraju najpre da smršaju, da bi mogli da se operišu. Metoda se može primeniti i kod bolesnika koji su kandidati za barijatrijsku operaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije