Ako osećate nadutost, proverite pankreas

I. KOVAČIĆ

31. 03. 2018. u 11:15

U dijagnostici bolesti organa za varenje ovaj, inače teško dostupan organ, prilično je zapostavljen, a često je baš on uzrok problema

Ако осећате надутост, проверите панкреас

Shutterstock

PREJEDANjE, ali u ovo doba godine i mlad zeleniš u tanjiru, često izazivaju nadutost i bolove u stomaku. Da bi olakšali tegobe mnogi u ovom stanju posežu za tabletama koje poboljšavaju varenje, i za lekovima protiv želudačne kiseline. Gastroenterolozi upozoravaju da je ovakav način rešavanja problema opravdan samo ako tegobe brzo prođu, ali ako se javljaju često i traju duže od sedam dana, obavezno bi trebalo potražiti pomoć lekara.

Poremećaji funkcije želuca, žuči i debelog creva obično se vrlo lako dijagnostikuju, ali bi, savetuju stručnjaci, trebalo misliti i na pankreas čija je uloga u varenju podjednako važna. On luči brojne digestivne enzime, ali se bolesti ovog organa mnogo teže otkrivaju.

Doktorka Tatjana Cvejić Pašić, gastroenterolog Kliničkog centra Srbije, koja ima 23 godine iskustva u kliničkom radu, kaže da je pankreas kao organ jedno vreme bio zapostavljen, jer su lekari svu pažnju usmeravali na rano otkrivanje karcinoma debelog creva, kao i na želudac naročito na heliko-pozitivan gastritis, bolesti koje takođe uzrokuju pojavu bola i nadutost trbuha:

- Pankreas je teško dostupan organ, vrlo često prekriven gasovima, nezgodan za ultrazvučnu dijagnostiku koja je ipak prva metoda u otkrivanju akutnih i hroničnih upala ovog organa. Osim ultrazvuka dijagnostika podrazumeva i pregled stolice na svarljivost, da bi se utvrdilo da li u njoj ima nesvarenih masti, skroba ili belančevina, što upućuje na poremećaj funkcije pankreasa, tačnije nedovoljno lučenje enzima za varenje. Isto tako je značajna i analiza krvne slike.

Naša sagovornica objašnjava da upalu gušterače, kako se popularno naziva pankreas, izazivaju i neumerenost u konzumiranju alkohola i cigareta, ali i masne i kalorične grickalice, kao što je kikiriki.

- Kod akutnog pankreatitisa pacijent ima jak bol u stomaku i povišene enzime u krvi - priča dr Tatjana Cvejić Pašić. - Međutim, kod hroničnog pankreasa enzimi mogu da budu potpuno normalni, što dodatno otežava dijagnostiku, ali je zato bol vrlo često prisutna i u ovom slučaju. U slučaju hroničnog pankreatitisa lekar obično ultrazvučnim pregledom može da vidi male sitne bele tačkice na organu koje ukazuju da je funkcija poremećena. Kod ovih stanja može da pomogne terapija koja sadrži enzime pankreasa.

Težak oblik hroničnog pankreatitisa pacijenta može da dovede u stanje pothranjenosti jer organizmu nedostaju značajni enzimi za varenje, pa se tako hranljive materije ne ugrađuju u tkiva i mišiće zbog čega telo slabi.


NIVO VITAMINA D

DOKTORKA Tatjana Cvejić Pašić kaže da je u dijagnostici oboljenja pankreasa značajno utvrđivanje prisustva vitamina D u krvi.

- Ako organizam nema adekvatno lučenje enzima iz pankreasa neće biti ni odgovarajuće apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima - A, D, E i K. A, ako nema adekvatne apsorpcije vitamina D znači da kalcijum nedostaje u kostima i dolazi do razvoja osteoporoze.


INSULIN I ENZIMI

PANKREAS u ljudskom telu ima dvostruku ulogu. To je žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem. Najpoznatiji unutrašnji hormon je insulun, dok se enzimi svrstavaju u spoljašnju - egzokrinu funkciju pankreasa. Svi dijabetičari osim što imaju narušeno lučenje insulina, imaju i poremećaj u lučenju spoljašnjih enzima potrebnih za preradu hrane u crevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)