IZABACIVANjE sekreta iz sinusa i pluća je važan odbrambeni mehanizam tokom prehlade i gripa. Ukoliko se sluz redovno izbacuje, to može da spreči nastanak bronhitisa, zapaljenja pluća, ali i da znatno ubrza ozdravljenje. S druge strane, kada se sekret nagomila u plućima, sinusima i grlu dolazi do razvoja i širenja bakterija, a samim tim i pogoršanja bolesti.

U sekretu se talože i virusi, polen i bakterije iz vazduha, koji podstiču lučenje dodatne sluzi, koja se potom izbacuje refleksom kašlja. Zbog toga pulmolozi savetuju da produktivan kašalj ne treba zaustavljati niti sprečavati.

- Tokom prehlade i gripa, unos tečnosti je neophodan. Najbolje je piti tople napitke koji razređuju sekret, pa ga je lakše iskašljati. Osim toga, koriste se i sekretolitici. - kaže, za "Novosti",

dr Vladimir Nešić, iz Klinike za otorinolaringologiju sa maksilofacijalnom hirurgijom, Kliničkog centra Srbije.

Za razliku od produktivnog kašlja kojim izbacujemo sluz i doprinosimo ozdravljenju, suvi kašalj je potrebno ublažiti medikamentima, kako zbog naprezanja ne bi došlo do većih zdravstvenih problema. Ukoliko problem traje duže od tri nedelje, potrebna su dodatna ispitivanja kojima će se ustanoviti uzrok bolesti.

- Ako je kašalj suv, bez izbacivanja sekreta, pojačano se troši kiseonik i smanjuje imunitet. Zbog suvog kašlja može da dođe i do nagomilavanje šlajma, koji blokira disajne puteve i postaje plodno tlo za razvoj bakterija i infekcija. Zbog toga ga treba ublažiti lekovima protiv kašlja - kaže doktor Miodrag Vukčević, pulmolog u KBC "Zemun".

Pulmologu se obraćaju i pacijenti kod kojih je, zbog suvog kašlja i manjka sekreta, došlo do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

- U nekim slučajevima, zbog prevelikog naprezanja, može da dođe do pucanja plućne maramice, pojave sukrvice, čak i pucanja rebra. To se, na sreću, ne dešava često - objašnjava dr Vukčević.

Kod pacijenta sa hroničnim bolestima ili poremećajima stanja svesti, refleks koji kontroliše kašalj može da bude usporen, što stvara dodatne probleme i otežava izbacivanje sluzi.

- Kod zdravih osoba, sekret se uglavnom prirodno razređuje i izbacuje. Ozbiljne komplikacije se najčešće dešavaju pacijentima koji već imaju neki zdravstveni problem - kaže Vukčević.

Neprestani bol u grudima, visoka temperatura i otežano disanje su znaci da se infekcija sistema za disanje pogoršala i da je neophodna pomoć lekara. n


INHALACIJA

Kako bi se smanjio šlajm, osim ispijanja puno tečnosti, lekari često preporučuju i disanje kroz toplu tkaninu i inhaliranje parom (pod uslovom da ne bude previše vruća), kako bi se sluz razredila i lakše očistila.