Timijan protiv kašlja i bolnih zglobova

Z. O. J.

30. 01. 2018. u 20:13

Тимијан против кашља и болних зглобова

Shutterstock

Sirup za kašalj čiji je glavni sastojak timijan predstavlja moćno sredstvo alternativne medicine

SIRUP za kašalj čiji je glavni sastojak timijan predstavlja moćno sredstvo alternativne medicine. Za pripremu treba uzeti 16 grama timijana, po osam grama žalfije i karanfilića, kašiku aleve ljute paprike, dve kašike sveže narendanog đumbira i kašiku meda.

Sve sastojke stavite u 900 mililitara vode i kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok se količina ne svede na oko 250 mililitara. Ovako spremljen sirup pijte ujutru na prazan želudac, po jednu kašičicu.

Zagovornici narodne medicine ovu izuzetno lekovitu biljku preporučuju i u vidu kupke za smirivanje nervoze i otklanjanje bolova u zglobovima. Prokuvajte 100 grama sušenog timijana u litri vode, pa sipajte u već pripremljenu kadu. U tako pripremljenoj kupki ostanite od pola sata do sata.

Za bolne zglobove možete pripremiti i kompresu. Za to može da posluži stara krpa ili pelena u koju ćete staviti timijan, potopiti u vrelu vodu, ocediti i staviti na bolan zglob.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gaga

30.01.2018. 23:28

Zbunjujete narod sa pogresnim nazivom. Biljka o kojoj pisete zove se na engleskom thime ili na latinskom Thymus vulgaris. U srpskom narodu Thimus vulgaris je poznat kao majkina dušica, divlji bosiljak ili tamjanika a hrvati ga zovu timijan od engleske reci. Dakle u pitanju je majkina dušica. Srbima se zna sta je tamjan and sta majkina dušica.

biljana

03.02.2018. 21:30

@Gaga - Slazem se sa predhonim komentarom. I ja sam se pitala sta je zapravo TIMJAN , ani u apoteci ne znaju! *takvi su znalci nasi farmaceuti!.A daju nam savjete i prodaju ljekove.. Mislila sam da se radi o MAJCINOJ DUSICI.. Hvala na korisnom savjetu za caj protiv kaslja. Biljana

Гаги

05.02.2018. 11:19

@Gaga - Тимијан или латински Thimus vulgarе и Мајчина душица или латински Thimus serpyllum су две различите биљке сличне по изгледу и саставу а не једна иста биљка.