Predviđanje prevremenog porođaja

28. 12. 2017. u 21:12

Предвиђање превременог порођаја

Shutterstock

Novu metodu koja se bazira na proceni dužine grlića materice i statističkoj proceni vrednosti 27 serumskih proteina kod buduće majke, mogla bi da ukaže na vreme prevremenog porođaja

Spontani prevremeni porođaj mogao bi da se predvidi u roku od sedam dana, ukoliko se provere određeni parametri kod trudnice. Novu metodu koja se bazira na proceni dužine grlića materice i statističkoj proceni vrednosti 27 serumskih proteina kod buduće majke, mogla bi da ukaže na vreme prevremenog porođaja, ustanovili su naučnici škotskog Heriot Vat univerziteta. Metoda bi mogla da ukaže na vreme prevremenog porođaja uzimajući u obzir dan merenja, odnosno uzimanja uzoraka.

U poslednjih pet godina rada istraživači su istovremeno razvili i imuno-test kojim se takođe može meriti široka lepeza proteina. U istraživanjima je korišćena specifična tehnologija da bi se utvrdilo da li visina karakterističnih proteina u serumu majke pomaže da se kod trudnica sa simptomima prevremenog porođaja taj događaj blagovremeno predvidi. Testirane su 142 trudnice sa trudnoćom od 22. do 23. nedelje, pri čemu se najznačajnijim za predviđanje pokazao visok nivo interleukina 10, hemokina RANTES i dužina grlića materice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije