LEK IZ PRIRODE: Đumbir za dobar imunitet

V. N.

28. 12. 2017. u 09:15

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Ђумбир за добар имунитет

Shutterstock

Koren đumbira može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana

KOREN đumbira je izuzetno lekovit. Može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana. Ipak, đumbir u ovo doba godine je najbolji za prevenciju prehlada!

Bilo da se koristi u ishrani ili se od njega pravi čaj, đumbir je idealan saveznik za jačanje imuniteta.

Đumbir u ishrani se uglavnom koristi svež, sitno seckan ili rendan. Budući da je u većim količinama ljut i karakteristične arome, najbolje je da se upotrebljava kao začin u salatama.

Na organizam đumbir deluje tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno deluju na detoksikaciju tela i borbu protiv virusa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da đumbir pomaže i u slučaju otoka i grčeva, smiruje kašalj, poboljšava pamćenje i podiže energiju.

Đumbir, takođe, snižava vrednosti holesterola u krvi i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.


SA MEDOM I LIMUNOM

DA biste u sezoni infekcija pojačali imunitet primenite ovaj jednostavan recept. Jedan limun operite, iscedite i sitno iseckajte i koru. Dodajte četiri-pet supenih kašika meda i jednu kašiku narendanog đumbira. Uzimajte po jednu kašiku ujutru na prazan stoma.ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

OLjUŠTITE i iseckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuvajte oko 20 minuta, a zatim procedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije