Genetika je kriva za prekid disanja u snu

I. KOVAČIĆ

09. 07. 2017. u 10:14

Profesor dr Ivan Kopitović o uzrocima, dijagnostici i lečenju slip apnee, koja ozbiljno narušava kvalitet spavanja

Генетика је крива за прекид дисања у сну

Foto: A. Stevanović

HRKANjE s prekidima disanja tokom spavanja (slip apnea), za mnoge je uobičajena pojava. Ali dok samo hrkanje više smeta okolini, i često se pominje kao anegdota, prekidi disanja koji stvaraju apsolutnu tišinu posle buke od hrkanja često uplaše bračnog partnera. Ovo stanje nije bezazleno, jer osim što narušava kvalitet spavanja, može da uzrokuje pojavu ubrzane ateroskleroze, a samim tim i nastanak kardiovaskularnih bolesti, naročito hipertenzije, pa čak i dijabetesa. Razlog tome su smanjena količina kiseonika u krvi i sistemski upalni procesi, kao i hroničan umor do kojeg dolazi usled čestog prekida spavanja i nemogućnosti da se utone u duboke faze sna.

U intervjuu za "Večernje novosti", profesor dr Ivan Kopitović, načelnik Centra za patofiziologiju disanja sa medicinom sna Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, kaže da je opstrukcija disanja praćena njegovim potpunim prestankom veoma rasprostranjena pojava u svetskoj populaciji, od koje češće pate muškarci:

- U našem centru mesečno imamo oko 80 pacijenata koji dolaze zbog postavljanja odgovarajuće dijagnoze ili kontrole. Obično je dovoljno da se na klinici prespava jedna noć i snimi spavanje, na osnovu čega može da se zaključi o kojoj vrsti poremećaja je reč i koja je terapija odgovarajuća.


* Kako izgleda snimanje spavanja?

- Za pacijenta je dovoljno da se opusti i tu noć prespava u klinici. Spavanje se snima kamerama i specijalnim senzorima i prati se da li se pacijent budi, okreće, ustaje - što je značajno i s neurološkog aspekta. Istovremeno se snimaju i disanje, rad srca, pokretanje grudnog koša i stomaka i zasićenost krvi kiseonikom. Kada se ovaj deo posla završi, lekar ima dovoljno podataka da zaključi da li je reč o opstruktivnoj slip apnei, odnosno da li ima prekida disanja tokom sna, koliko su oni učestali i koliko dugo traju.


* Kada se postavlja dijagnoza opstruktivna slip apnea?

- Ako pacijent tokom spavanja ima više od pet prekida disanja za sat, onda smo sigurni da je reč o ovom sindromu. Inače, osim ovih opstruktivnih apnea, postoje i takozvane centralne, koje nastaju kada nedostaju impulsi iz centralnog nervnog sistema koji bi stimulisali disajne mišiće.


* Zašto dolazi do prekida disanja tokom spavanja?

- U osnovi ovog poremećaja uglavnom je genetika. Dakle, građa nosa, usne duplje i ždrelnog prostora. Međutim, nije mali broj onih koji se suočavaju sa ovom nevoljom usled toga što su pušači, gojazni, često konzumiraju alkohol, piju sedative za spavanje, boluju od hipotireoze, povećane funkcije adenohipofize... Ono što je svima zajedničko, bez obzira na uzrok, jeste to da do prekida disanja dolazi usled kolapsa mišića ždrela. Ono se sužava, a onda strukture mekog nepca vibriraju proizvodeći najpre hrkanje koje vodi do prestanka disanja.


* Kako se ovo stanje leči?

- Prva mera je adekvatna higijena spavanja, što znači izbegavanje obilnih obroka uveče, pušenja i konzumacije alkohola, jer on smanjuje tonus mišića i kolaps disanja postaje učestaliji. Važno je i izbegavnje sedativa koji imaju sličan efekat kao i alkohol, a obično ih pacijenti piju jer misle da pate od nesanice. Međutim, njima je samo narušen kvalitet spavanja zbog kolapsa ždrela i zbog toga nemaju kontinuitet sna u dubokoj fazi. Krajnja mera je upotreba maski za ventilaciju, odnosno posebnih aparata čija je cena postala pristupačnija, i sada osnovni uređaji mogu da se nabave po ceni od nekoliko stotina evra.


* Zašto je važno da se ovaj poremećaj leči?

- Zato što učestali prekidi disanja tokom sna narušavaju kompletno zdravlje. Osim toga, klinička praksa je pokazala da je određeni broj pacijenata regulacijom opstruktivne slip apnee prestao da koristi lekove za kontrolu visokog krvnog pritiska, dakle eliminasan je uzrok hipertenzije. Učestale apnee remete kvalitet spavanja. Osobe koji imaju ovaj problem često se bude noću, zbog čega postaju hronično neispavane i iscrpljene. Sve to slabi koncentraciju i umanjuje radnu sposobnost.


TREĆI KRAJNIK

Da li i deca imaju prekide disanja tokom spavanja?

- Da, to se dešava i u dečjem uzrastu. Najčešći uzrok je treći krajnik, al u to može da bude uključena i genetika, odnosno sama arhitektonika lica, nosa, ždrela. Kada je reč o trećem krajniku, ovo stanje se veoma uspešno prevazilazi njegovom operacijom.


NESANICA

S obzirom na to da se bavite poremećajima spavanja, šta sve može da bude uzrok nesanice?

- Da bi san bio zdrav, osnovni uslov je da je organizam zdrav. To praktično znači da sve hronične bolesti mogu da uzrokuju nesanicu, naročito teže forme bolesti. Naravno, najbitniji segment je neuropsihijatrijska problematika. Ali naglašavam da se veliki broj pacijenata koji misle da pate od nesanice regrutuje iz grupe onih koji u stvari pate od prekida disanja tokom spavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije