Bazedovljeva bolest posledica stresa i zračenja

Z.Ostojić Joksović

28. 04. 2017. u 08:14

Базедовљева болест последица стреса и зрачења

Shutterstock

Poremećaj štitaste žlezde se otkrije godišnje kod jedne od 500 osoba u svetu, a pet puta češće kod žena. Osim difuzne strume i hipertireoze, glavni simptom su veoma ispupčene oči

ISPUPČENE oči koje "iskaču" iz očne duplje deluju uznemirujuće na tu osobu i njeno okruženje. To je karakterističan znak Bazedovljeve bolesti, koja se ne povlači spontano. Sakrivanje iza tamnih naočara nije rešenje, a odlazak kod lekara je obavezan budući da se bolest ne odražava samo na vizuelni efekat, već ukazuje na ozbiljnija dešavanja u organizmu.

- Grevs-Bazedovljeva bolest je autoimuno obolenje, a otkrila su je ova dva lekara. Karakteriše je difuzna struma, odnosno difuzno uvećanje štitaste žlezde i oftalmopatija kada dolazi do protruzije očne jabučice. Zbog edema retrobulbarnog tkiva iza očne jabučice, ona je istisnuta iz očne duplje manje ili više, zavisno od stepena razvoja bolesti. Do otoka tkiva iza očne jabučice može doći na jednom ili oba oka, pa shodno tome može biti izbačena jedna ili obe očne jabučice - objašnjava endokrinolog profesor dr Srđan Popović iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

* Kako je ova bolest povezana sa štitnom žlezdom?

- Osim promene na očnim jabučicama, pacijentkinje imaju i hipertireozu koja se manifestuje uvećanjem štitaste žlezde. Kažem pacijentkinje jer je bolest prisutnija čak pet puta češće kod žena. Osim što to uvećanje mogu da opipaju, ispoljavaju se i drugi simptomi. Prisutno je pojačano znojenje pre svega dlanova, koža je vlažna i baršunasta praćena stalnom vrućinom, ispoljava se tahikardija, odnosno ubrzani rad srca, dolazi do tremora, odnosno podrhtavanja ruku, kao i gubitka telesne težine bez obzira što je apetit normalan. Nervoza je još jedan izražen simptom, a mogu biti anksiozne, depresivne ili agresivne zbog čega često završavaju kod psihijatra.

* Šta je uzrok bolesti?

- Najčešći uzrok je stres, ali ne u trenutku kada se dogodi, već posle nekoliko godina kao odložena reakcija organizma. Tegobe mogu biti povezane i sa klimaksom, opštom nervozom. Međutim, pošto je poremećaj funkcije štitaste žlezde autoimune prirode, precizno se ne zna šta taj mehanizam pokreće. Hipertireoza se prvo leči lekovima koji blokiraju preterano stvaranje hormona štitaste žlezde koji i dovode do njenog uvećanja. Inače, tiroidni hormoni su najvažniji za termoregulaciju i pravilan metabolizam u organizmu. Istovremeno se daju i betablokatori, kardiološka terapija koja smiruje preteranu srčanu aktivnost.

* Do čega može da dovede ispupčenje očiju?

- Egzoftalmus, kako se ova pojava na očnim jabučicama stručno zove, može da dovede viđenja duplih slika, odnosno diplopije. Često je prisutan i strabizam, odnosno razrokost. U ekstremnim situacijama osoba nije u stanju da zatvori oko zbog oštećenja rožnjače. U tim okolnostima pomažu visoke doze kortikosteroida da bi se oko povuklo. Zapravo se povlači retrobulbarno tkivo i vraća u očnu duplju, pa tako i oko.

Shutterstock

* Kako može da se spreči Bazedovljeva bolest?

- Povremeno bi trebalo uraditi analizu ključnih hormona štitaste žlezde. Ako se samopregledom otkrije njeno uvećanje, obavezno otići lekaru da se uradi ultrazvuk. Bilo da se radi o običnoj strumi ili nodoznoj koja se ispoljava u vidu čvorića. Nodozne strume su potencijalno maligne i sa njima treba biti posebno oprezan. Osim ultrazvuka, u posebno sumnjivim situacijama primenjuje se metoda scintigrafije koja podrazumeva ubrizgavanje kontrasta. Prebojavanjem se pokazuju sve morfološke promene štitaste žlezde. Na taj način može da se ispita da li je čvor hladan ili topao. Prisustvo hladnog čvora može da upućuje na malignitet, a topli čvor predstavlja mesto sakupljanja tiroidnih hormona i isključuje malignitet. U svakom slučaju, trebalo bi izbegavati stres koliko je moguće. Ako nije moguće, po savetu lekara treba uzimati sedative za smirenje.

* Da li je ova bolest izlečiva?

- Kao autoimuna psihosomatska bolest ona je hroničnog karaktera. Dobra strana je što blagovremenim dijagnostikovanjem i adekvatnim lekovima može da se kontroliše. Da bi se odredila prava terapija, osim nabrojanih pregleda bi obavezno trebalo da se urade imunološke analize. Hirurški zahvat je ovde poslednja opcija, a primenjuje se tek kada se iscrpe sve mogućnosti sa lekovima, da bi se oko vratilo u anatomski položaj.

Z. Ostojić-Joksović


TEŠKE POSLEDICE ZAGAĐENJA I NATO BOMBARDOVANJA

Sagovornik "Života plus" ističe da su bolesti štitne žlezde u ekspanziji zbog zračenja i zagađenja, a da će se negativne posledice bombardovanja naše zemlje sve više ispoljavati.

- Štitasta žlezda je izuzetno osetljiva na zračenja, a ni danak Černobilu nije plaćen u potpunosti. Posledice bombardovanja Srbije tek će se videti. Pored Bazedovljeve bolesti postoji još mnoštvo drugih, izuzetno ozbiljnih obolenja štitaste žlezde koja su u porastu poslednjih godina - upozorava Popović.

Shutterstock

STATISTIKA

Podaci pokazuju da Grevs-Bazedovljeva bolest predstavlja 70 odsto uzroka svih oblika hipertireoza. Godišnje se javlja kod jedne od 500 osoba u svetu. Sklonije joj je belo stanovništvo, pre svega žene, zatim Azijati, a najmanje ljudi tamne kože.

Čak 35 odsto svetske populacije ima neku vrstu promena na štitastoj žlezdi, koje napipa tek pet procenata, a kod 30 odsto se otkriju ultrazvučnim pregledom. Sumnjiva promena je obično čvršće konzistencije, ponekad pritiska okolne organe, a može i da se širi u limfne čvorove.


TRUDNICE

Hipertireoza u trudnoći može da uzrokuje spontani pobačaj i prevremeni porođaj, ali i intrauterinu smrt ploda, upozoravaju stručnjaci. Osim toga, hipertireoze može da se prenese i na bebu. Na ovo stanje se posumnja ukoliko srčani otkucaji ploda prelaze 160 u minuti.

Na sreću, pojačana aktivnost štitaste žlezde kod trudnica nije tako česta, javlja se kod dve od 1.000 trudnica. Da se nešto neuobičajeno dešava, trudnica prepoznaje po simptomima kao što su nepodnošenje toplote, povećano znojenje, topla koža, malaksalost. Zamor je prateća pojava hipertireoze, kao i promena raspoloženja, ubrzan puls, čak iznad 100 otkucaja u minuti i gubitak telesne težine. Dijareja i srčana insuficijencija takođe mogu biti simptomi ove bolesti. Ponekad može da se ispolji i jasno uočljivo uvećanje štitaste žlezde u vidu strume, odnosno otoka na prednjoj strani vrata, koji je najčešće čvršće konzistencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije