RESPIRATORNE tegobe izazvane virusima češće se zakomplikuju kod pacijenata koji imaju krivu nosnu šupljinu i koji pate od hroničnog alergijskog rinitisa i hroničnog oboljenja krajnika i ždrela.

- Gotovo polovina pacijenata koji imaju krivu nosnu pregradu, a koje zahvati neki od virusa gornjih disajnih puteva, obole i od akutne upale sinusa - kaže dr Svetlana Valjarević, iz službe ORL Kliničko-bolničkog centra "Zemun". - Takođe, češće su i upale srednjeg uva, zbog lošije prohodnosti Eustahijeve tube koja povezuje šupljinu bubne opne sa nosnim spratom ždrela.

I pacijente koji boluju od sezonskog ili celogodišnjeg alergijskog rinitisa u velikom broju prati pogoršanje osnovne bolesti zbog same prehlade.

- Mnoge studije su pokazale da je postojeći alergijski rinitis praćen većim i ozbiljnijim promenama u sluznici nosa, sinusa i srednjeg uva tokom virusnih infekcija, nego što je to slučaj kod pacijenata koji nemaju alergijska oboljenja - kaže dr Valjarević. - Razlog tome je što je kod alergija sluznica već izmenjena, otežana je drenaža sekreta, a epitel je pogodniji za virusnu invaziju.

Isto važi i za hronično upaljenu sluznicu krajnika i ždrela, koju najčešće uzrokuje pušenje, alkohol i gorušica.

- Kod ovih pacijenata virusna infekcija je često praćena pojavom bakterija što zahteva primenu antibiotika i duži period oporavka - kaže dr Valjarević.

Da bi se stopa respiratornih infekcija i komplikacija koje ih prate smanjila, savetuje se sezonska vakcinacija protiv gripa, raznovrsna ishrana, bavljenje fizičkom aktivnošću, boravak na čistom vazduhu, prestanak pušenja i lečenje alergija.

Ukoliko su komplikacije uzrokovane krivom nosnom pregradom i krajnicima učestale savetuje se razmatranje hirurškog ispravljanja nosnog pregratka i uklanjanje krajnika.

NEPROČIŠĆEN VAZDUH

SMATRA se da oko 90 odsto ljudi ima krivu nosnu pregradu u manjoj ili većoj meri, od kojih oko trećina ima problema sa punim disanjem kroz nos. Oni često ili stalno dišu na usta, udišući vazduh koji nije pročišćen, ovlažen i zagrejan što povećava rizik od respiratorne infekcije, a zatim i pojavu komplikacija.