Ako ne vakcinišemo decu, biće sve više epidemija

M. A. Veljković

18. 12. 2016. u 10:15

Ако не вакцинишемо децу, биће све више епидемија

Ilustracija

Češća pojava malih boginja je posledica odbijanja obavezne imunizacije. Nevakcinisanje ili odlaganje vakcinacije dovodi do stvaranja populacije čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani od virusa

EPIDEMIJE malih boginja koje se u poslednjih nekoliko godina povremeno javljaju u Srbiji, za stručnjake nisu iznenađenje, jer je već 10 godina broj vakcinisanih od ovog virusnog oboljenja u velikom padu. Zbog zablude da MMR vakcina izaziva autizam, roditelji odbijaju da vakcinišu decu. To u budućnosti može da dovede do učestalijih epidemija malih boginja, upozoravaju epidemiolozi.

Doktorka Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd, objašnjava da do infekcije virusom morbila kod odraslih osoba dolazi ukoliko nisu primile vakcinu ili su rođene pre 1971. godine, kada se u našoj zemlji uopšte nije davala MMR vakcina. Ona upozorava da je danas neophodno mališane vakcinisati, jer odbijanje cepiva može samo da naškodi detetu.

- Veliki broj naučnih studija koje su obuhvatile preko 14 miliona dece širom sveta dokazala su da nema uzročne povezanosti između MMR vakcina i autizima - kaže dr Begović Lazarević - Nevakcinisanje deteta ili odlaganje vakcinacije dovodi do stvaranja populacije čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se odbrani od virusa boginja. To povećava rizik da u narednim godinama imamo sve češće pojave ovakvih epidemija.

Ova virusna infekcija može biti praćena ozbiljnim komplikacijama. Najčešće komplikacije javljaju se kod mališana mlađih od pet godina i osoba starijih od 20.

- Zapaljenje pluća, koje se javlja kod šest odsto obolelih osoba, jedna je od ozbiljnih komplikacija koja u velikom broju slučajeva može da dovede i do smrtnog ishoda - kaže dr Begović Lazarević. - Encefalitis, odnosno zapaljenje mozga javlja se kod jedne od 1.000 obolelih osoba, a takođe može da dođe do zapaljenja srednjeg uha i proliva. Kod dece koja su preležala male boginje u uzrastu mlađe od dve godine posle prosečno sedam do 10 godina od oboljenja može da dođe do subakutnog sklerozirajućeg panencefalitisa. To je progresivno degenerativno oboljenja koje zahvata sve strukture mozga i nažalost najčešće dovodi do smrtnog ishoda.

MMR vakcina ne štiti samo od morbila, već i od pojave zaušaka i rubeola, a najbolje je da dete primi ovu vakcinu nakon prvog rođendana odnosno između 12. i 15. meseca života, jer svako odlaganje može imati za posledicu infekciju ovim virusom ukoliko dete dođe u kontakt sa obolelom osobom. Pre polaska u školu dete bi trebalo da primi još jednu dozu ove vakcine, jer se tako u 99 odsto postiže dugotrajna zaštita, a možda i doživotni imunitet.


SIMPTOMI

Simptomi malih boginja isti su kod dece i kod odraslih. U prva dva do četiri dana bolesti javlja se povišena telesna temperatura, suv nadražajni kašalj, crvenilo i suzenje očiju i sekrecija iz nosa. Jedan do dva dana pre pojave ospi po telu, uočavaja su se beličaste tačkice na sluzokoži usne duplje , takozvane Koplikove mrlje. One nestaju ubrzo po pojavi ospi, koje izbijaju prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a zatim se postepeno šire ka ostalim delovima tela a praćene su skokom telesne temperature. Ospe traju pet do šest dana i povlače se istim redosledom kao što su izbijale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Brat

18.12.2016. 11:09

A ko moze da garantuje da su vakcine proverene? Niti JEDAN lekar, niti bilo ko drugi ne sme da potpise da garantuje za te vakcine... I od kad je petovalentna dozvoljena? Odobrila Svetska Zdr. Org. koja je najveci ubica na svetu, pod raznim izgovorima "humanog" delovanja planski truje i ubija ljude sirom sveta!

Neko Pametan

18.12.2016. 12:00

Ajde autizam, sida, ovo ono... hajde glupe mase koje su strucne za medicinu isto koliko i ja za gradjevinu.

Ila

18.12.2016. 12:41

Laž i neistina, jer ako je tačno da sve što tvrde prodavci vakcina onda svi vakcinisani mogu da budu mirni, šta im trese kavez ko kako o sebi i svojima brine?

Dr.Strangelove

18.12.2016. 13:26

Meni je nejasno odakle dolaze te boginje kad smo svi vakcinisani. Aha, pa u nama su, ako dobro kontam ideju vakcine, koja je stara kao prica od Mitidratu.Mnogobrojna istrazivanja su takodje pokazala da su bolesti protiv (za koje) kojih se vakcnisemo vec bile iksorijenjene u velikoj mjeri prije vakcinacija poboljsanjem uslova zivota i kvalitetnom ishranom.

Le

18.12.2016. 16:12

Cemu drama? Prezivesmo ih svi mi koji se nismo vakcinisali. OK je vakcinacija protiv smrtno opasnih bolesti i bolesti koje masovno ostavljaju posledice, ali protiv malih boginja je suludo, protiv zauski takodje. Ja sve to prelezah kao i moj brat koji je vakcinisan i sve je bolesti dobio, jedino sto je to bilo u blazoj formi, ali pregrmesmo to sve i jedan i drugi. Sve se samo vrti oko novca i to je to, a za posledice vakcine........pa saznacemo po zavrsetku studije u nasoj zemlji za 30 godina, he

Muad'Dib

19.12.2016. 09:29

@Le - Zaista? Preživeli ste ih svi? Znaš li da i dan danas od malih boginja umre preko 100.000 dece godišnje? Kada smo mi bili deca taj broj je bio u proseku 3 miliona. Da, tri miliona dece godišnje umiralo je od morbila. A zauške? Samo ću reći da su pre vakcinacije upravo zauške bile glavni uzročnik upala mozga u svetu. Zvuči bezazleno jel da? Šta je mala upala mozga za dete, sitnica. Antivakcinaško neznnanje je jezivo, od njega je samo gora njihova arogantnost.

@Muad

19.12.2016. 14:04

@Le - Nisam arogantan,neznalica jesam,jer se ne razumem u medicinu.Decu sam vakcinisao i protiv bolesti za koje vakcine nisu bile obavezne,ali znas zasto?Nisu me u to ubedili takvi nekulturni i drski "znalci" kao ti,vec pametni i skolovani ljudi.Verovao sam im.U vreme sadasnje,ne bih, jer takvi kao ti koji napadaju nas neuke,prave jos veci strah i odbojnost.Dakle,nisam protiv vakcina,ali jesam protiv posledica koje izazivaju,ubedi nas da gresimo,ne napadaj,pisi lepo i sa dokazima

Bora

18.12.2016. 16:18

Pitanje za novinare Novosti: Da li su oboleli u Krusevackoj bolnici bili vakcinisani? Kako je oboleo pacijent koji je izazvao epidemiju?

Sladak Život

19.12.2016. 15:26

Moj sin je primio sve vakcine po kalendaru vakcinacije uključujući i MMR i petovalentnu pentaksim vakcinu i u 5 godini je dobio dijabetes melitus tip 1. Da li je povećani broj obolele dece u Srbiji od ove i drugih autoimunih bolesti povezan sa vakcinacijom ili se tu radi o nečem drugom iz okruženja veliko je pitanje na koje nisam dobio odgovor od doktora. Da li je potrebno raditi test na genetsku predispoziciju za određene bolesti pre vakcinacije i šta bi se sa tim moglo postići.