ZLOUPOTREBA POPULARNOG REŽIMA: Nije sve što se reklamira hrono

I. K.

23. 10. 2016. u 20:08

ЗЛОУПОТРЕБА ПОПУЛАРНОГ РЕЖИМА: Није све што се рекламира хроно

Thinkstock

Mnogo je zloupotreba sve popularnijeg režima

HRONO proizvodi sve češće se nalaze na rafovima prodavnica kao roba koja bi trebalo da privuče kupce zainteresovane za zdravu ishranu. Neretko su u ponudi i brojni vodiči za "hrono kuhinju" i preporuke za "hrono recepte", što je u suštini marketinška zloupotreba sve popularnijeg režima ishrane koji se temelji na činjenici da bi u određeno doba dana trebalo jesti one namirnice koje u to vreme organizam može najbolje da iskoristi.

- Puno je loših proizvoda i plagijata koji se prodaju pod imenom hrono ishrane - kaže dr Ana Gifing, koja je prva promovisala i približila ovaj nutricionistički režim kroz konkretne savete, recepte, kao i rad sa pacijentima.

Doktorka Gifing, koja je prošle nedelje promovisala novu knjigu:"Moj prvi zalogaj", posvećenu pravilnoj ishrani dece, kaže da za hrono režim ishrane nisu potrebni gotovi "hrono" proizvodi, nego je najbitnije vreme obroka i izbor namirnica.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. U to doba dana trebalo bi jesti ugljene hidrate - hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla. Idealno vreme ručka je između 13 i 15 časova, a izbor namirnica proteini biljnog i životinjskog porekla, tačnije meso i povrće koje je izvor "sporih" šećera i vlakana. Uveče, kada započinje period odmora najbolji obrok su salate od grilovanog mesa i svežeg povrća začinjene hladno ceđenim uljem.


PRAVILA HRONONUTRICIJE

- Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova

- Četiri sata je pauza između obroka

- Večera najmanje dva sata pre spavanja

- Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica

- Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka

- Voće se ne jede ujutro i uveče

- Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova

- Najbolje je sveže povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari

- Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi

- Margarin, biljni sirevi (osim tofu - sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Branko

23.10.2016. 22:38

Moj hrono recept: Jedem kada sam gladan, jedem to što imam, jedem koliko mi treba.