Deca kasno stižu do endokrinologa

I. Kovačić

03. 10. 2016. u 22:23

U Srbiji se problem niskog rasta ne uočava na vreme. Problem može da se prepozna u više od 80 domova zdravlja, ali mališani dolaze na lečenje u proseku tek sa 13 godina

Деца касно стижу до ендокринолога

Thinkstock

DECA niskog rasta u našoj zemlji sa velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek sa navršenih 13 ili više godina. To je ozbiljan propust jer u tom uzrastu medicina može da uradi mnogo manje nego da je dete upućeno u mlađem dobu. Srećom, nizak rast je najčešće posledica genetike, ali odluku o tome da li dete treba da se ispituje, ne bi trebalo da donose roditelji već pedijatri koji prate rast deteta.

- Kada bi se ispoštovali svi predviđeni pregledi merenja telesne visine i težine, kojih prema Nacionalnoj uredbi o zdravstvenoj zaštiti žena, dece i omladine ima 17, i još osam dodatnih ako se uoči problem, ne bi dolazilo do propusta u uočavanju poremećaja razvoja - kaže dr Tatjana Milinković, endokrinolog Instituta za majku i dete " Dr Vukan Čupić".

Povoljna okolnost je da više od 80 odsto domova zdravlja u Srbiji ima visinometre i koristi elektronske karte rasta, što će u budućnosti ovaj problem učiniti lako prepoznatljivim. Jer, se osim genetskih, postoje i drugi brojni uzroci niskog rasta.

- Intrauterusni zastoj u rastu, alergija na gluten, urođeni ili stečeni nedostatak hormona štitaste žlezde, poremećaji u razvoju kostiju, hronična bubrežna insuficijencija, bolesti koje zahtevaju dugotrajnu primenu visokih doza glukokortikoida, hronične teške plućne i srčane bolesti koje nisu pod kontrolom i mnoge druge, genetski definisane bolesti mogu da budu razlog nepostizanja odgovarajuće telesne visine u dečjem uzrastu - napominje dr Milinković.

Hormon rasta koji se najčešće dovodi u vezu sa ovim zdravstvenim problemom je vrlo retko uzrok niskog rasta. Tek jedno od 4.000 dece ima nedostatak ovog hormona.

- Samo oko pet odsto dece niskog rasta ima neki endokrinološki poremećaj - kaže dr Milinković. - U nerazvijenim zemljama sveta do nedovoljnog rasta dolazi uglavnom zbog pothranjenosti, što nije slučaj kod nas.


NADOKNADA TIROKSINA

U ZAVISNOSTI od rezultata ispitivanja uzroka niskog rasta, terapija može da bude nadoknada hormona rasta, hormona štitaste žlezde - tiroksina, bezglutenska dijeta ili da se savetuje samo praćenje, ako su svi nalazi u redu. Ovu terapiju propisuju dečji endokrinolozi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivana

03.10.2016. 23:54

Cemu onda svrha sistematskih pregleda u skol. dispanzerima ako se ne konstatuje zaostajanje u rastu kod dece?

Marta

04.10.2016. 00:46

Ti sistematki pregledi kod nas su uvek bili smejurija! nNesposobni lekari, nikad nisu nista preporucivali roditeljima sta da rade i gde da idu. Meni su svake godine konstatovali da imam krivu kicmu ali me niko nikad nije uputio gde da idem da se lecim, iako sam pitala. Isto i kod moje dece su konstatovali ravna stopala ali im niko nikad nije preporucio gde da idu na fizioterapiju ni koje vezbe da rade.Za svoju decu su sigurno znali sta da rade, ne sumnjam.

Mama

04.10.2016. 13:17

I moju ćerku je upropastio izabrani lekar. Iako se krivulja rasta jedva nešto malo pomerala, doktorka nije uopšte reagovala dok ja nisam izričito tražila uput za endokrinologa, ali bilo je kasno. Rečeno nam je da sad ništa ne bi postigli davanjem hormona rasta jer bi joj sad od njega samo rasle šake i ono što ne treba, što bi loše uticalo na njen izgled. Toliko o lekarima u dispanzerima.