Dr Goran Zorić Na svaki dodir tumora pritisak raste na 250!

M. Vasiljević

23. 07. 2016. u 22:22

Dr Goran Zorić, endokrini hirurg, govori za “Novosti” o laparoskopskoj operaciji tumora srži nadbubrežne žlezde koja se odskora radi u KCS

Др Горан Зорић На сваки додир тумора притисак расте на 250!

Dr Goran Zorić

HIRURZI iz Centra za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije počeli su laparoskopski da operišu i poseban oblik tumora srži nadbubrežne žlezde, takozvane feohromocitome. To su tumori koji uzrokuju visok krvni pritisak, čak do 250 mililitara živinog stuba, i jedini način da se ova vrsta hipertenzije izleči je operacija.

Doktor Goran Zorić, najmlađi srpski endokrini hirurg koji je nedavno izabran za aktivnog člana Evropskog udruženja endokrinih hirurga (ESES), u intervjuu "Novostima" objašnjava da je to veoma zahtevna operacija za koju su potrebni ne samo obučeni hirurzi, već i adekvatni intra i postoperativni anesteziološki monitoring.

Sa 700 operacija iz endokrine hirurgije za tri godine, nekoliko naučnih radova i preporuka najeminentnijih endokrinih hirurga, dr Zorić je postao četvrti hirurg Centra za endokrinu hirurgiju, a osmi na prostoru Balkana, koji je član ESES, otkriva detalje o ovoj intervenciji:

- Laparoskopska operacija u ovom slučaju omogućava znatno manju intraoperativnu traumu za razliku od tzv. otvorene tehnike. Kod laparoskopske intervencije važno je unapred znati i veličinu tumora, jer se tumor od recimo sedam centimetara ne može izvaditi kroz rupu od jednog centimetra, koliku pravimo prilikom laparoskopske operacije.


* Kako postupate ako se tokom intervencije dogodi takva situacija?

- Hirurg mora da bude spreman da uradi takozvanu hibridnu operaciju: najpre se naprave tri ulaza za laparoskopsku operaciju, a zatim i rez od oko šest centimetara. Pacijent u tom slučaju ima isti postoperativni tok kao i u slučaju laparoskopske operacije, odnosno nakon tri dana ide kući. Iako ovaj vid operacije ima niz prednosti za pacijente, a posebno lakši oporavak, za hirurga je intervencija izuzetno zahtevna.

* Kakvi su rizici za pacijenta u takvim slučajevima?

- Ovi pacijenti imaju teško kontrolisanu hipertenziju, i prilikom svakog dodira tumora tokom rada, dolazi do nekontrolisanih skokova pritiska pa je pacijent u riziku od šloga nakon intervencije, krvarenja u mozgu... Zato se ovi oboleli detaljno pripremaju od dve do tri nedelje pre operacije, gde se posebnim lekovima koji blokiraju alfareceptore na krvnim sudovima krvni pritisak dovodi u optimalno stanje.

* Na koji način umanjujete rizike kod endokrinih operacija?

- Odnedavno se u Centru za endokrinu hirurgiju tokom operacija štitaste žlezde koristi neuromonitoring. Uređaj omogućava da hirurzi tokom intervencije lakše vide i prepoznaju takozvani povratni živac (nervus rekurens) koji oživčava unutrašnje mišiće grkljana, a ako se on tokom operacije povredi ostaju posledice na glasu. Neuromonitoring pomaže da do ovih posledica tokom operacije ne dođe.

* Planirate li da uvedetete još neke nove vrste intervencija?

- Uskoro ćemo da započnemo i laparoskopske operacije posebnih tumora pankreasa, takovanih insulinoma koji smanjuju šećer u krvi. Takođe, kod strogo izabranih slučajeva otpočećemo i minimalno invazivnu operaciju štitaste žlezde sa posebnom opremom koja to može da nam omogući.


VIŠE OD 600 OPERACIJA ŠTITNJAČE

* Koliko se godišnje operiše pacijenata u Centru za endokrinu hirurgiju?

- Prošle godine je u Centru za endokrinu hirurgiju laparoskopski operisano 60 pacijenata sa tumorima nadbubrežne žlezde. Zbog zloćudnih i dobroćudnih oboljenja štitaste žlezde prošle godine operisana su 674 pacijenta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mirela

01.08.2016. 09:46

Doktor me je operisao pre godinu dana od tumora. Zauvek sam mu zahvalna na toplini i ljudskosti. Strucnost je vec i Evropa potvrdila.

Ninčić Sladjana

07.02.2020. 20:05

Sve pohvale za Dr Zorića,pre svega kao čoveka a onda kao specijalisti mnogo uspeha u daljem radu.Pozdrav od vašeg pacijenata sa Zlatibora.