Uprkos uvreženom mišljenju da je normalna telesna težina pokazatelj dobrog zdravlja, pojedini lekari upozoravaju na postojanje nimalo bezazlenog unutrašnjeg sala oko vitalnih organa, čak i kod mršavih osoba. Masne naslage oko srca, jetre ili pankreasa ponekad su štetnije od onih na stomaku ili butinama, tvrdi profesor dr Džimi Bel sa Imperijal koledža u Londonu.

Dr Bel je sa timom saradnika skenerom pregledao oko 800 dobrovoljaca i napravio "mape sala" na kojima se vidi gde sve organizam nagomilava masti. U istraživanju su učestvovale i profesionalne manekenke, kod kojih je takođe registrovan višak unutrašnjih masnih naslaga.

- Podaci prikupljeni na ovaj način pokazuju da ljudi, koji težinu regulišu dijetom, a ne vežbanjem, često imaju unutrašnje naslage sala, mada deluju vitko. Mršavi ljudi ponekad žive u pogrešnom ubeđenju da je sve u redu ako nemaju višak sala oko struka,- upozorava dr Bel.

Britanski stručnjaci smatraju da unutrašnje masne naslage povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja i poručuju:

- Ako želite samo da izgledate lepo, dovoljno je da držite dijetu. Ali ako želite da budete vitki i zdravi, fizička aktivnost mora da zauzme značajno mesto u vašem životu.