I prehlada je okidač za ekcem

M. Vasiljević

13. 03. 2016. u 12:09

Sezonske bolesti mogu da isprovociraju atopijski dermatitis. Promene mogu da se jave na bilo kom delu kože, ali su najčešće na laktovima, oko zglobova ruku, kolenima, a kod beba na obrazima 

И прехлада је окидач за екцем

SVAKA prehlada, kašalj, povišena temperatura ili bilo kakva infekcija može da pogorša promene na koži kod obolelih od atopijskog dermatitisa. Pad imuniteta, oslabljenost organizma kod najobičnije kijavice, aktivira slabu tačku kod pacijenata sa ekcemom, a to su najčešće mališani, pa su promene izraženije, svrab i peckanje učestaliji, kao i isušivanje kože.

Koža zahvaćena ekcemom je crvena, suva, hrapava, prati je svrab, a nekada i bol. Ekcem može da se javi na bilo kom delu kože, ali je najčešći na laktovima, oko zglobova ruku, kolenima, a kod beba na obrazima.

Prema rečima dr Dragice Marković, dermatologa u Kliničko-bolničkom centru "Zemun", pogoršanju ekcema doprinose i sezonske alergije:

- Već počinje sezona alergija na polen, pa se pacijenti češće javljaju i žale na pogoršanja. Polenska kijavica i ekcem su vrlo često udruženi, jer u osnovi ove dve bolesti je atopijska konstitucija, a ko je ima, sklon je ili jednom ili drugom, a vrlo često ima i obe bolesti.

Zbog toga se pacijentima sa atopijskim dermatitisom s početkom proleća, a koji primete pogoršanja, terapija pojačava, i preporučuje posebna nega kože.

Intenziviranju problema na koži kod ekcema doprinosi i stres, ali i neadekvatna garderoba, kao što je vunena ili sintetička, dok kod kontaktnog dermatitisa, pojedine supstance i hemikalije mogu da isprovociraju tegobe.

Kontaktni dermatitis se uglavnom javlja kod odraslih koji su genetski predisponirani, a aktivira se prilikom kontakta sa nekim alergenom. To mogu da budu supstance iz sapuna, parfema, deterdženta.

I kod dečjeg, i kod kontaktnog dermatitisa, neophodno je uvek, a naročito tokom pogoršanja pravilno negovati kožu.

- Kožu valja mazati kremama koje vlaže i zamašćuju, ne treba koristiti previše toplu vodu za kupanje, a nošenje vunenih kapa, šalova i rukavica je najbolje izbegavati - objašnjava dr Marković.

I ishrana je bitna. U fazi kada se ekcem pogoršava ne treba uzimati kiselo, ljuto, začinjeno jelo, gazirana pića, alkohol i naročito ne čokoladu i slatkiše sa čokoladom i orasima, lešnicima i kikirikijem.

Kada su promene manje izražene, kreme za lice i telo treba koristiti više puta tokom dana. Ako posle sedam dana nema poboljšanja, a promene postaju intenzivnije i sve više se šire, onda treba potražiti savet dermatologa.


SMETA I TOPLO-HLADNO

Stanje kod ekcema se dodatno pogoršava prilikom temperaturnih promena i zbog toga što je najčešće u kući toplo, a vazduh je suv, pa samim tim i koža. Zbog toga može da se javi jači svrab.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije