Uklanjanje hemoroida bez reza

B. L.

ponedeljak, 15. 02. 2016. u 17:54

Уклањање хемороида без реза

dr Miroljub Drašković

Šuljevi mogu da se odstrane procedurom koja traje 30 minuta, u lokalnoj anesteziji

HEMOROIDI mogu da se uklone za samo 30 minuta, i to bez hirurškog reza.

- Primenom transanalne hemoroidalne dearteralizacije (THD), u lokalnoj anesteziji, gotovo sa stoprocentnom sigurnošću, potpuno se eliminišu bolni grozdovi - objašnjava dr Miroljub Drašković, opšti i vaskularni hirurg Poliklinike "Dr Drašković" u Beogradu.

Za razliku od sklerozacija, hemoroidektomije i drugih dostupnih metoda, ovom se direktno deluje na uzrok, odnosno, zatvara se ulaz u otvoreni arterijsko - venski šant.

- Ne podvezujemo venski čvor, nego delujemo na arterijsku granu koja dovodi krv u šant - objašnjava dr Drašković. - Hemoroidi posle ove intervencije splasnu, a pacijent može da se vrati normalnim aktivnostima već za dan ili dva. Ne preporučuje se fizička aktivnost ili obavljanje teških fizičkih poslova 14 do 30 dana posle operacije.

Metoda se radi pomoću posebno konstruisanog uređaja, koji se sastoji od specijalnog proktoskopa u koji je ugrađena sonda. Ona pronalazi otvoreni arterijsko - venski šant, tačnije mesto na kome se krv iz arterije direktno preliva u venu, povećavajući u njoj pritisak, što dovodi do proširenja vena, odnosno stvaranja hemoroida. Proktoskop ima otvor kroz koji se ubacuje hirurška igla sa koncem, i podvezuje mesto na kome nastaje otvoreni šant.

- Većina pacijenata ne oseća bolove ni za vreme operacije, ni kasnije - napominje dr Drašković. - Kod osetljivijih osoba, nakon THD može da se javi umeren bol koji brzo prođe uz uobičajene analgetike.

Zahvat ima šest etapa, jer se podvezuje svih šest arterijsko-venskih šantova u analnoj regiji. Do tada vidljivi hemoroidalni čvorovi nestaju, jer više ne postoje uslovi za njihovo nekontrolisano punjenje krvlju.

Sedma etapa je stavljanje sunđerastog tampona, koji se rastapa u periodu od 12 do 24 časa. Njegova uloga je da pritiska šavove koji su postavljeni, kako neki od njih, zbog promene položaja nakon zahvata, ne bi popustio. Konci koji se koriste su resorbujući i nestaju posle 14 dana.

PRIPREMA ZA OPERACIJU

DAN pre procedure, večera se najkasnije do 19 časova. Posle ovog obroka, treba popiti tri tablete laksativa. Poželjno je i da se uveče pije dosta tečnosti, čime se postiže bolji efekat čišćenja debelog creva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragan

15.02.2016. 18:05

Ne mogu da verujem u ovu bajku.Ljudi u našim bolnicama umiru ko zamorčići. Moj otac je izgubio živo zbog hemoroida.Ušili su mu analni otvor i Otvorili su mu na stomaku otvor za pražnjenje debelog creva.Umro je ko zamorčić sa punim poverenjem u naše hirurge.Da li hirurzi podležu krivičnoj istrazi kad im umre pacijent.Da li postoji super kontrola u slučajevima gubitka života pacijenta.Da li se zna statistika smrtnosti u slučaju operacija hemoroida

slobodan

16.02.2016. 10:10

kako je moguce da se stupi u kontakt sa Dr.Draskovik.Ja se javljam izMakedonije.Moj sin ima problema sa hemoroidima.

Slobodan

11.03.2019. 14:07

@slobodan - Kako je moguce stupiti u kontakt sa D-rDraskovik zbog operacija xemeroida.