Operacija lumbalne diskus hernije, jedne od najčešćih intervencija u neurohirurgiji, u Kliničko-bolničkom centru Zemun radi se i endoskopski. Ovo je jedina državna zdravstvena ustanova u Srbiji, i na Balkanu, gde se ova vrsta minimalnoinvazivne hirurgije primenjuje na uput, o trošku zdravstvenog osiguranja.

Prednosti kompletno endoskopske discektomije su mnogobrojne. Izvodi se kroz ubodnu ranu od nekoliko milimetara kroz koju se uvode specijalni instrumenti i endoskop. Kroz „radni kanal“ hirurg dolazi do hrskavice koja pritiska određeni nerv. Vađenjem tog dela hrskavice oslobađa se nerv, a sve to se postiže bez traume na meka tkiva.

Lumbalna diskus hernija je česta degenerativna bolest kičme koja nastaje kao posledica sleganja međupršljenskog prostora i popuštanja obližnjeg ligamenta usled čega može da dođe do izletanja diska iz ležišta i pritiska na neki nerv.

To prouzrokuje jak bol duž noge, ponekad slabost ili „pad“ stopala, a u ređim slučajevima i probleme sa mokrenjem. Dok se blaga diskus hernija leči fizikalnom terapijom, teži oblici moraju da se operišu. Za tri godine, koliko se endoskopska operacija radi u KBC Zemun, na ovaj način je lečeno 250 pacijenata.

- Godišnje se samo u Beogradu za hirurško lečenje diskus hernije javi oko 1.000 pacijenata - kaže za „Novosti“ dr Marko Marković, neurohirurg KBC Zemun.

- Veoma je važno pre operacije uraditi detaljan pregled, da se vidi kakav je i koliki bol i da se uradi snimak magnetnom rezonancom. Za operaciju je neophodan i rendgenski snimak lumbalnog dela kičme kako bi se ustanovilo da li je kičma prolazna za endoskop.

* Koji pacijenti su kandidati za ovu operaciju?

- Oni kojima je hrskavica izletela i priklještila živac, a kičmeni kanal je prolazan za ulazak endoskopa. Odnedavno je proširena lista indikacija za endoskopsku operaciju diskus hernije tako da sada može da se radi i pacijentima koji imaju blago suženje kičmenog kanala, koje se upotrebom posebnih endoskopskih instrumenata proširuje. Na taj način može da se dopre do nerva koji je uklešten, da se on oslobodi i eventualno izvadi deo diskusa.

* Kako se izvodi sama operacija i koliko traje?

- Radi se pod kontrolom rendgena, što ne škodi pacijentima, ali je dragoceno za hirurga jer doprinosi preciznosti procedure. Sve se radi kroz malu ubodnu ranu na mestu gde je izašao diskus. U nju se stavnja tubus, spoljnog prečnika 7,9 milimetara, kroz koji ulazi endoskop. Radni kanal endoskopa ima 4,2 milimetra, i kroz njega se uvode instrumeniti kojima se dolazi do obolelog mesta. Cilj operacije je oslobađanje živca od pritiska. Vadi se deo hrskavice koji se pomerio, a pukotina kroz koju je izašao diskus se zatvara radiofrekventnom bipolarnom elektrodom. Time se minimalizuje mogućnost ponovnog izletanja diksusa.

* U kojoj vrsti anestezije se operacija izvodi?

- Radi se u opštoj anesteziji, što je najkomfornije, i za pacijenta i za lekara, jer cela procedura zajedno sa pripremom traje oko sat. Ali može da se izvede i u lokalnoj anesteziji, mada to nije rutinski postupak.

* Na koji način mogu pacijenti iz Srbije da dođu u KBC Zemun na operaciju?

- Po novoj nomenklaturi je uspostavljena šifra RFZO za ovu vrstu intervencije, tako da pacijenti iz cele Srbije mogu da dolaze u KBC Zemun. Oni moraju da traže od svojih filijala Fonda uput za lečenje sa naznakom za endoskopsku operaciju kičme.

* Koliko košta operacija ako pacijenti nemaju uput?

- Endoskopsku operaciju diskus hernije mogu da urade i pacijenti koji nemaju uput, ako plate. Prema cenovniku koji je usvojio Upravni odbor KBC Zemun, cena operacije za neosigurane je 240.000 dinara, a mora da se plati još 25.000 dinara koliko košta sat anestezije. Dakle, ukupna cena je 265.000 dinara.

* Koliko pacijent boravi u bolnici nakon operacije?

- Može da ide kući već sutradan posle operacije, a najkasnije prekosutra. Može da ustane istog dana, šest sati posle intervencije.

* Šta se savetuje pacijentima prilikom otpusta iz bolnice?

- Trebalo bi nedelju dana da se odmaraju. Mogu da sede normalno, ali ukoliko im to ne prija, ne moraju dugo da se zadržavaju u ovom položaju. Mogu da spavaju na leđima, jer imaju samo jedan kožni šav, koji se skida u domu zdravlja sedam dana posle operacije. U drugoj nedelji se pacijenti javljaju fizijatru za fizikalnu rehabilitaciju ambulantnog tipa. Oporavak u banji nije neophodan, ali ko želi može da ide jer šifra diskus hernije ispunjava neophodne uslove.

* Kada pacijent može da se vrati na posao?

- Svim obavezama, čak i sportskim aktivnostima, može da se vrati za mesec dana. Umerenije fizičke aktivnosti mogu da se obavljaju i ranije.

* Posle koliko vremena se radi kontrolni pregled?

- Mesec dana posle operacije. Tada samo kroz razgovor dobijamo uvid u stanje nakon operacije, a terapiju određuje fizijatar. Za kontrolu treba doneti uput za pregled koji traje šest meseci, otpusnu listu, i eventualno neko uputstvo za fizikalnu terapiju.

* Da li još neke intervencije iz oblasti minimalno invazivne hirurgije kičme mogu da se urade u KBC Zemun?

- Endoskopski radimo i stenoze spinalnog kanala i druge operacije. Ova oblast se rapidno razvija, i očekujemo da će KBC Zemun postati referentni centar za minimalno invazivnu hirurgiju kičme, za ceo region, jer se nigde na Balkanu, od Slovenije do Grčke, ova operacija ne radi u državnoj ustanovi. Izvodi se u privatnim klinikama u Zagrebu i u Bukureštu.


PRIPREMA ZA OPERACIJU

* KADA pacijenti dobiju uput kako mogu da stupe u kontakt sa bolnicom?

- Treba da nazovu Odeljenje neurohirurgije u KBC Zemun ili da se jave na broj 064/8543056. Operacija se ne zakazuje, jer kičma ne može dugo da čeka, ali i nema preterane gužve. Uglavnom se pacijentima zakazuje za sledeću nedelju, a najkasnije za 14 dana.