Ubrzajte lenja creva

Z. Ostojić - Joksović

28. 04. 2014. u 13:15

Pored kaloričnih i masnih obroka, ovoj pojavi doprinosi i tempo života, ishrana bez biljnih vlakana, brze hrana, gazirana pića. Neredovno pražnjenje je praćeno subjektivnim osećajem nelagodnosti, nadutosti, mučnine, zamora, čak i glavobolje

Nadutost posle jela, osećaj da hrana "poput kamena" stoji u želucu, mučnina ili opstipacija, glavni su simptomi koji prate loše varenje. Pored kaloričnih i masnih obroka, ovoj pojavi doprinosi i tempo života u kojem dominiraju neuredna i preobilna ishrana bez biljnih vlakana, preterana upotreba brze hrane, ali i konzumiranje "s nogu" bez dovoljno žvakanja.

- Iako je opstipacija, odnosno zatvor, najučestaliji pratilac lošeg varenja, ovo stanje nije bolest. Ipak, između 30 do 40 odsto sveukupnog stanovništva ima problem sa pražnjenjem creva. Žene su dvostruko više sklonije ovoj nemiloj pojavi zbog delovanja hormona. Opstipacija se najčešće javlja kod osoba starijih od 65. godina, trudnica, posle operacija ili dužeg ležanja. Problem sa pražnjenjem creva imaju i osobe koje pate od hemoroida ili imaju ranice u predelu anusa - objašnjava dr Svetlana Mićić, lekar opšte medicine iz beogradskog Doma zdravlja Savski venac.

* Šta se podrazumeva pod opstipacijom?

- Neredovno pražnjenje creva koje traje duže od 72 sata, a praćeno je subjektivnim osećajem nelagodnosti, nadutosti, mučnine, zamora, pa čak i glavobolje. Od ovog problema nisu izuzeti ni mladi. Kod starijih se opstipacija ispoljava zbog slabijeg kretanja, nedovoljnog žvakanja, ali i upotrebe većeg broja lekova kojima se leči određena hronična bolest. Mladi imaju "lenja creva" jer se neadekvatno hrane, a nisu ni dovoljno fizički aktivni. U svakom slučaju, simptomi koji prate ovo stanje su veoma neprijatni. Osim nadutosti i malaksalosti, prisutni su i zamor i bezvoljnost. Zbog podizanja dijafragme izazvane pritiskom creva često trpi i srce, a iz usta se oseća loš dah.

* Da li je problem opstipacije rešiv?

RIZICI Opstipacija predstavlja faktor rizika za nastanak kolonorektalnog karcinoma. Kod osoba koje pate od zatvora ovaj oblik karcinoma učestaliji je za 1,7 puta u odnosu na osobe koje ovaj problem nemaju. Karcinom praktično nastaje zbog dužeg delovanja toksičnih supstanci stolice na sluznicu creva. Ovo je posebno važno za osobe koje potiskuju refleks za pražnjenje creva. Pa umesto da nastoje da imaju stolicu u određeno vreme, a po mogućstvu ujutru, one obično zbog obaveza to vreme preskaču, ostavljajući sve za kasnije. Ponavljanje ovakvih situacija na kraju dovodi do lenjih creva i zatvora.

- Uredno varenje je veoma važno. Međutim, za neke ljude to predstavlja tabu temu o kojoj zbog stida ne žele da pričaju. Takva psihološka barijera mora da se prevaziđe i pomoć blagovremeno potraži kod lekara, baš zato što je problem rešiv. Do opstipacije dovodi savremeni način života koji podrazumeva ne samo nepravilnu ishranu već i nedovoljan unos tečnosti. Previše gaziranih pića koja se konzumiraju nije tečnost koja je potrebna organizmu, a posebno crevima za oslobađanje od nepotrebnog sadržaja. Uzrok može biti i nedovoljan unos voća i povrća, crevima neophodnih zbog celuloznih vlakana. Gastritis takođe može da dovede do opstipacije, kao i promene u radu žučne kese, jetre ili hormonsko obolenje. S obzirom na to da se svi mogući uzročnici znaju, treba ih samo dijagnostikovati i promeniti stil života ili terapiju. Ako se to učini, na opstipaciju većina može da zaboravi.

* Kada treba pomoć zatražiti od lekara?

- Mnogi misle da sa njima nešto nije u redu ako nemaju bar jednom dnevno stolicu. Međutim, za neke osobe je normalno da stolicu imaju tri puta nedeljno, a za druge i tri puta dnevno. Hronični zatvor ima nekoliko karakterističnih simptoma. Osim otežanog pražnjenja creva, izražen je i veći napor prilikom obavljanja ove fiziološke potrebe. Uprkos naporu, stolica je količinski manja, tvrda i suva, a kako vreme odmiče ritam pražnjenja postaje ređi od tri puta nedeljno. Odlaganje stolice remeti normalan rad mišića završnog dela debelog creva, što dugoročnije može da stvori daleko ozbiljnije posledice. Zato, kod lekara obavezno treba otići ako zatvor traje duže od tri nedelje, bez obzira na uzimanje odgovarajućih preparata protiv opstipacije. Sveža crvena krv u stolici takođe mora da bude signal za obavezan odlazak lekaru. Naizmenična pojava proliva i zatvora, kao i bolovi i grčevi u trbuhu, posebno u završnom delu debelog creva, nikako ne bi trebalo da se ignorišu.

* Kako da se uspostavi bolji rad creva?

- Pre svega promenom životnih navika. To podrazumeva svakodnevno unošenje namirnica koje su izvor celuloznih vlakana, kao što su integralne žitarice, sveže voće i povrće. Takođe, svakodnevno treba popiti dva litra vode i prirodnih sokova bez dodatog šećera. S obzirom na to da fizička aktivnost stimuliše crevnu peristaltiku, svakodnevno prošetajte makar pola sata. Preporučuje se i preparat sa dodatnim unosom biljnih vlakana iz semena azijske bokvice, kao dodatak ishrani. Biljna vlakna azijske bokvice vezuju veliku količinu vode, bubre u crevima, dovodeći na taj način do razmekšavanja stolice i povećanja zapremine crevnog sadržaja. Time se ubrzava rad creva i podstiče fiziološko pražnjenje, bez bolnih grčeva i stvaranja navike na preparat. Očekivani efekat se ispoljava već posle jedan do dva dana, koliko je inače potrebno za uspostavljanje normalnog rada creva.


PROBLEMI U TRUDNOĆI

Zbog izražene aktivnosti hormona progesterona, sa lošim varenjem praćenim mučninom i opstipacijom muku muči više od polovine trudnica. Funkcija progesterona, između ostalog je i da opušta glatke mišiće, što se odnosi i na mišiće creva čija se snaga i učestalost pokreta smanjuje. A što je manja pokretljivost, veća je moć apsorpcije tečnosti i hrane. Ishod ovakvih procesa je stvaranje veoma čvrste i kompaktne stolice, sa kojom je pražnjenje otežano. Nakon izvesnog vremena trudnice se suočavaju sa ozbiljnim problemom, jer pražnjenje creva izostaje i po pet dana, pa čak i duže.

Pojava opstipacije može biti i posledica povećanja materice, koja pritiska na creva i otežava njihov rad. Ukoliko se javlja udruženo sa hemoroidima, budućim mamama može istinski da uskrati svu lepotu u iščekivanju prinove.

U takvim okolnostima trudnica ne treba da pribegava samolečenju u uklanjanju problema, već obavezno da se konsultuje sa svojim lekarom. Ono što mogu da primene je uzimanje više manjih obroka tokom dana, baziranih na voću, povrću i integralnim žitaricama. Potrebno je da tokom dana popiju najmanje dva litra vode ili prirodnih sokova. Unošenje tečnosti se preporučuje pola sata pre obroka, ali ne i za vreme obedovanja. Van redovnih obroka mogu da uzimaju slane krekere. Blaga fizička aktivnost ili šetnja zbog poboljšanja peristaltike creva takođe je preporučljiva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

jeca

03.06.2014. 15:42

Molim da mi odgovorite koji je normalan ritam praznjenja creva u jednog 80-godisnjaka? Hvala

Gaga

17.06.2015. 12:57

Šta ako organizam stalno ima pokazatelj kao da je žena trudna pa se čak i salo se samo na stomak lepi? Kakvi su to prokleti hormoni?Leti stalno ljudi misle da sam trudna,ceo život sam trudna a nisam,i svaki dan imam stolicu,a ipak imam stomak,pogotovo pred menzis.I ne jedem puno slatko 2 kockice čokolade dnevno,ako ima.

Amko

14.02.2019. 19:50

Imaosam operaciju prije dva ipo mjeseca i otad imam problem sa redovnom stolicom.ili je sa naporom ili nekad sa laksativima.radiosam koloskopiju i sve je ok ali i dalje stolulica nije prirodna .Vjetrovi su obilni.Staje to dali neko moze reci jeli imao slican problem

Jekano

06.08.2019. 22:26

@Amko - Ako si klistiran prije operacije onda je moguce da je u tome pproblem.Ja sam imala obicno snimanje kicme zbog cega sam morala da popijem tablete za prociscavanje od tada imam taj problem gasovi a stolica u sedam dana.

Ljilja

15.01.2020. 10:12

Opstipaciju sam zapocela u detinjstvu, odlazuci praznjenje. Problem se produbljivao godinama, pa sam izgubila refleks koji bi da povratim. KAKO?