BEZ obzira na reklamna obećanja o „brisanju“ ožiljaka, u medicini ne postoji hirurška tehnika, niti „čarobna krema“ koja može da ih učini potpuno nevidljivim. Bilo da su posledica povreda, operacija, opekotina, ožiljci mogu da se ublaže ali, najčešće, ostaju kao „podsetnik“ na ono što smo proživeli.

Milica Rajović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine Vojnomedicinske akademije kaže da su lekarima na raspolaganju samo manje i više sofisticirane metode i instrumenti koji eventualno doprinose pokušaju da ožiljak bude estetski što prihvatljiviji:

- Ukoliko ožiljak stvara funkcionalne smetnje, kada se nalazi u pregibenim delovima tela (lakat, prsti na šakama), i najčešće je posledica povrede ili dubokih opekotina, onda se rade hirurške metode korekcije u kombinaciji sa nanošenjem preparata protiv stvaranja ožiljaka. Ukoliko je ožiljak estetski neprihvatljiv, a postoji procena da će se hirurškom korekcijom postići zadovoljavajući rezultat, dolazi u obzir uklanjanje ožiljka i ponovno ušivanje rane.

Sagovornica „Novosti“ napominje da su ožiljci najveći neprijatelji plastične i estetske hirurgije, a najveća zabluda je natpis „operacija bez ožiljaka“. Pitanje je samo koliko je ožiljak vidljiv i na koji način je koža zarastala.

AKNE I STRIJE Nisu svi ožiljci posledica hirurgije ili povrede. Ožiljke mogu da ostave i akne i strije. Ožiljci od akni mogu da se ublaže hirurškom metodom - dermoabrazijom. Za korekciju atrofičnih stečenih ožiljaka, strija, trenutno ne postoji hirurška metoda koja može da ih učini nevidljivim.

- Posle povrede ili hirurške intervencije ožiljak se stvara punih 12 meseci i to je proces koji se odvija u koži i ne vidi se golim okom - pojašnjava dr Rajović. - U prvoj fazi koža zarasta sedam do 14 dana, pre nego što se uklone konci. Zatim ožiljak počinje da sazreva i posle tri do šest meseci postaje formiran i dobija epitet „normalnog“ ili „nenormalnog“ ožiljka. Koji će se od ova dva tipa ožiljka stvoriti teško je predvideti pre operacije i ne postoji pravilo koje važi za sve pacijente.

Tretman ožiljaka može da započne oko sedmog dana posle skidanja konaca. U to vreme je ožiljak još uvek crven i to crvenilo se u pojedinim slučajevima održava šest do 12 meseci. Tretman podrazumeva nanošenje sredstava koja pomažu stvaranju „normalnih“ ožiljaka, tj. sprečavaju nastanak upadljivih ožiljaka.

- Na tržištu u Srbiji dostupni su razni preparati specijalizovani za negu ožiljaka, ali je njihovo dejstvo individualno - dodaje dr Rajović. - Svaki ožiljak zahteva negu, ali to nije garancija da će ožiljak biti značajno manje upadljiv. Tretman ovim preparatima je potrebno nastaviti dokle god ima efekta, nekad i duže od godinu dana, a prema uputstvu proizvođača. Ovim preparatima je moguće tretirati i ožiljke stare po nekoliko godina, uspeh je, opet, individualan.

Koža zarasta na dva načina, primarno i sekundarno, što zavisi od vrste rane. Primarno zarastaju rane posle hirurških intervencija, gde su ivice rane direktno ušivene. Sekundarno zarastaju one rane koje nije potrebno ušivati ili je priroda povrede takva da je neophodno samo sačekati da koža epitelizira, tj. da se obnovi, kao što je slučaj kod površnih opekotina.

- Tokom rane faze zarastanja ožiljak je crven, a kasnije postepeno bledi i dobija boju okolne kože - pojašnjava sagovornica „Novosti“. - Postoje mesta naročito pogodna za stvaranje tzv. nenormalnih ožiljaka, kao što su dekolte i ramena. Takođe, ožiljci na leđima su uglavnom „razvučeni“ i estetski neprihvatljivi, dok su oni na licu najčešće neupadljivi.

U prvih šest meseci zarastanja potrebno je izbegavati izlaganje ožiljka suncu, eventualno ga mehanički zaštiti (flasterom), jer UV zračenje nepovoljno deluje na prebojenost. Kod dece je zarastanje kože nešto brži proces i ožiljci su manje vidljivi. Oni u stvari brže dobiju boju okolne kože jer je ona kod dece tanja i u stalnom je procesu rasta. Izuzeci su ožiljci od dubokih opekotina.


NAJTVRDOKORNIJI

Posebna vrsta ožiljaka su tzv. keloidi, koji se najčešće javljaju na koži ramena, dekoltea i u regiji iza ušne školjke - kaže dr Milica Rajević. - Njih je najteže korigovati, nepredvidivi su, jer može da se desi da se posle korekcije stvori još veći keloid. Ovi ožiljci se prethodno tretiraju ubrizgavanjem kortikosteroidnog preparata, posle čega čega se eventualno hirurški uklanjaju.