Elektromagnetni impulsi nada za okorele pušače

Tanjug

18. 11. 2013. u 23:15

Електромагнетни импулси нада за окореле пушаче
Učestala upotreba visokofrekventnih magneta u stimulisanju mozga pomaže pušačima da odustanu od pušenja do šest meseci nakon tretmana, pokazala je izraelska studija

Okoreli pušači mogli bi da se reše štetne navike podvrgavanjem tretmanu elektromagnetnim impulsima.

Učestala upotreba visokofrekventnih magneta u stimulisanju mozga pomaže pušačima da odustanu od pušenja do šest meseci nakon tretmana, pokazala je izraelska studija.

Pušači, koji su do sada probali čitav niz tretmana, od nalepnica do psihoterapije, nadaju se da će stimulacija mozga biti efikasna alternativa tretmanima koji su se pokazali neuspešnim, piše portal Kliks.

Abraham Zangen sa Univerziteta Ben Gurion je na godišnjem skupu Udruženja neurologa u Kaliforniji objasnio da je više od polovine pušača podvrgnutih visokofrekventnim magnetnim impulsima prestalo da puši, a više od trećine apstinira i nakon šest meseci.

Zangenov tim je radio sa 115 okorelih pušača starih od 21 do 70 godina, od kojih su svi pokušali da prestanu da puše, ali im prethodne metode nisu pomogle.

U studiji se navodi da je oko 50 odsto učesnika posle samo 13 dana tretmana prestalo da puši, a 33 odsto ne puši već šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije