Homeopatski način lečenja iz godine u godinu postaje sve popularniji jer posle jednočasovnog, opuštajućeg razgovora sa homeopatom, dobijate lek u vidu kuglica koje razmutite u vodi i pijete nekoliko dana. Pola sata pre i posle uzimanja homeopatskog leka poželjno je da se uzdržite od hrane, vode, alkohola, cigareta... Deluje kao da je put do traženja idealnog leka vrlo jednostavan. Ali, da li je i u praksi tako? O prednostima homeopatskog vida lečenja, koji ne isključuje korišćenje klasične terapije, za "Život plus", govori lekar kvantne medicine i homeopata, dr Gordana Popović kojoj su svoje znanje iz ove oblasti prenosili predavači Londonskog međunarodnog koledža za homeopatiju i njihove kolege iz Belgije, Indije i Nemačke.

- Kao i za sve prepreke i probleme na koje nailazimo u životu, najbolje rešenje uvek je ono najjednostavnije. Homeopatsko lečenje, u stvari, teži da objedini sve ono što čini svakoga od nas jedinstvenim, tražeći najkraći put do naše suštine. Za iskusnog homeopatu, ali i za onoga ko je tek ušao u svet lečenja homeopatijom, istraživanje na tome putu predstavlja izazov i do leka se dolazi pažljivim uočavanjem svakog detalja koji je u razgovoru spomenut ili primećen. Ponekad do idealnog leka dolazimo veoma jednostavno, samo na osnovu jednog detalja, a ponekad je put i za homeopatu i za pacijenta duži i zahteva strpljenje. Za razliku od alopatskog, farmakološkog pristupa, homeopatija se bavi traženjem uzroka neravnoteže, pa je uspešnija u iskorenjivanju tegoba. Pošto posmatra i leči čoveka u celini, homeopatija nudi rešenje i za našu dušu i za naše telo.

* Da li homeopatski lekovi mogu da se primene kod svih vrsta tegoba, bez obzira na to o kojoj medicinskoj dijagnozi je reč?

- Homeopatija leči čoveka koji je bolestan, a ne njegovu dijagnozu. Zbog toga je važno dobro proceniti tegobe koje osoba ima, njegovu prethodnu istoriju bolesti, načine na koji se lečio i na osnovu toga dati odgovarajuću terapiju. Simila similibus curantur, latinska izreka koju je kao osnov homeopatije postavio nemački lekar, dr Samjuel Haneman, u doslovnom prevodu znači - neka slično leči sličnim. Za lečenje neke homeopatske slike, skupa simptoma, koristi se supstanca iz prirode pripremljena na homeopatski način, što znači da je mnogo puta razblažena i energizovana. Ta supstanca u svom izvornom, koncentrovanom obliku, kod zdravih ljudi izaziva simptome koji odgovaraju osobi koja se leči. A, to znači da supstanca koja izaziva tegobe, te tegobe može uspešno i da izleči. Na primer, kada sečemo crni luk u zatvorenoj prostoriji, prirodna reakcija su suze u očima koje nas štite od isparenja crnog luka. Često nam se javljaju i osobe koji pate od alergijskog rinitisa, polenske kijavice, kada im polen iz vazduha nadraži sluzokožu nosa i oka, pa osećaju svrab i peckanje, a oko im postane crveno i puno suza. Tada prepisujemo homeopatski lek Allium cepa, pripremljen od crnog luka, i, simptomi nestaju. Lečenje alergija je poseban izazov u homeopatiji jer su to reakcije pojačane osetljivosti imunog sistema čiji je uzrok najčešće emotivne prirode.

* Kako izgleda razgovor sa homeopatom? Može li neki kompjuterski program da zameni taj razgovor pa da sami sebi pronađemo lek?

- Razovor sa homeopatom pacijente obično asocira na neku vrstu ispovesti, psihoterapije. Često se dešava da neko, već nakon prvog susreta sa homeopatom, oseća olakšanje što nam pacijenti i sami kažu na kraju razgovora. Mislim da se to dešava zbog toga što se tokom homeopatskog intervjua čovek nesvesno "otvori" i iznese ono što ga muči. Suočavajući se sa sobom, postaje nam jasnije šta je uzrok a šta posledica našeg stanja, mada ovaj lekoviti kvantni skok nastaje tek posle uzimanja homeopatske supstance, ali može da započne i nakon samog razgovora. Homeopata koristi kompjuterski program da lakše analizira homeopatski slučaj, ali je za određivanje pravog homeopatskog leka neophodno i znanje "Materije Medike", knjige koja opisuje homeopatske konstitucije, osobine svakog homeopatskog leka pojedinačno.

* Iako dva pacijenta imaju isto oboljenje i iste simptome, mogu dobiti različite lekove. Zašto?

- Homeopatska konstitucija ili Similimum je lek koji najbolje opisuje tegobe osobe na sva tri nivoa, fizičkom, emotivnom i mentalnom. Zato se dešava da dve ili više osoba mogu imati isti ili sličan fizički problem, ali se razlikuju po načinu na koji doživljavaju sebe i svoje tegobe, kao i po uzrocima koji su doveli do njihovog nastanka. Na primer, mogu da imaju različite dnevne navike, različito reaguju na stres, vole različitu hranu ...

* Postoji li mogućnost da dođe do neželjenih reakcija pri konzumiranju homeopatskih lekova i kako ih podnose oni koji su intolerantni na određeni sastojak hrane ili neku namirnicu?

- Neželjenih reakcija u homeopatskom lečenju nema. Mogu ih koristiti i osobe koje su, na primer, intolerantne na laktozu, alkohol, propolis, med... Važno je znati da tokom lečenja homeopatskim lekovima dolazi do reakcije u vidu kratkotrajnog pojavljivanja simptoma u jačem intenzitetu ili se na kratko javljaju tegobe koje smo imali tokom života a naše telo ih pamti.

* Kako i koji homeopatski lek može da pomogne u lečenju osoba kojima opada kosa ili imaju problema sa ekcemima, lošom cirkulacijom, probavnim smetnjama, bolovima u grlu?


KINESKA MEDICINA I HOMEOPATIJA
* Gde je mesto homeopatije u svetu i ko njom može da se bavi?
 - Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, koja je odavno priznala homeopatiju, ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah posle kineske medicine, dok klasična medicina zauzima tek četvrto mesto. Rusko Homeopatsko društvo ima svoj odsek i na Akademiji nauka, a Rusi toliko veruju u moć homeopatije da nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati. Britanska kraljevska porodica više od 100 godina leči se homeopatijom. Iako se ovaj vid lečenja primenjuje više od dva veka, kod nas je tek 2007. godine priznat kao zakonska metoda, odnosno izjednačen sa tradicionalnom medicinom. "Prvi homeopatski priručnik" i "Homeopatski pristup ličnosti deteta", 1995. godine napisao je bard srpske homeopatije, prof. dr Miloš Popović. Inače, homeopatijom mogu da se bave lekari, farmaceuti, stomatolozi i veterinari i drugi medicinski radnici. Sekcija za homeopatiju u okviru Srpskog lekarskog društva organizuje kontinuiranu medicinsku edukaciju iz oblasti homeopatije i izdaje licence za rad.

- To su samo spoljašnje manifestacije bolesti, a ti simptomi su manifestacija poremećaja ravnoteže vitalne sile, kako u homeopatiji nazivamo energiju koja razlikuje živu od nežive materije. Za homeopatu oni su znakovi za traženje puta do Similimuma, homeopatskog leka koji je najsličniji nama, kao pojedincu. Similimum vraća vitalnu silu u ravnotežu iz koje je izašla, usled dejstva različitih stresogenih faktora, i, na taj način, simptomi nestaju.

* Stručnjaci tvrde da naša koža pamti svaku opekotinu još od detinjstva. Koji homeopatski lek nam može pomoći kada preteramo sa boravkom na suncu?

- Za opekotine od sunca možemo koristiti homeopatski lek Cantharis u potencijama 6C, 12C ili 30C. Ukoliko imate izraziti osećaj svraba na mestu opekotine vrlo uspešno pomaže homeopatski lek Urtica urens, a za duboke i teške opekotine koristi se Causticum.

* Postoje li homeopatski lekovi koji ženama mogu da pomognu da lakše prebrode simptome menopauze?

- Homeopatija uspešno rešava probleme hormonskih disbalansa, a menopauza je jedan od njih. Savetujem da se osoba obrati svome homepati za određivanje Similimuma, jer postoji veći broj homeopatskih lekova koji se najčešće koriste za ovu vrstu problema. Takođe, homeopatski lek može da popravi raspoloženje, koncentraciju, da smanji anksioznost.

* Mogu li se homeopatskim lekovima lečiti i deca koja pate od nekih zdravstvenih problema? A kućni ljubimci?

- Preporučljivo je da se lečenje dece i životinja započinje homepatijom jer i jedni i drugi lepo, jednostavno i brzo, reaguju na dobro odabran homeopatski lek. Iako nam ne mogu puno toga reći, i deca i životinje imaju jasniji način izražavanja od odraslih, a to homeopati olakšava posao.

* Da li se homeopatski lekovi mogu uzimati i preventivno, na primer, kada znamo da nas očekuje neka stresna situacija?

- Ne preporučuje se preventivno uzimanje, već samo ukoliko nastupe simptomi. Konstitutivnom terapijom smanjuje se osetljivost na okidajuće faktore, tako da se pri izlaganju stresnim situacijama osećamo jače i manje reagujemo neželjenim simptomima.

* Na koji način ovaj vid lečenja može da pomogne osobama koje pate od iracionalnog osećaja krivice ili su podložne depresivnim stanjima?

- Homeopatija prepoznaje nešto što mi nazivamo "bolesti od, ili usled". Krivica je osećanje koje može da bude uzrok nastanka mnogih tegoba, isto kao i ljutnja, potisnuti bes, strahovi, ljubomora, tiha tuga... Homeopatija vraća čoveka njegovoj suštini, jača unutrašnje potencijale i podržava život u njegovom najlepšem smislu. Vrlo često nam pacijenti tokom homeopatskog lečenja koje predstavlja jedan put, proces, kažu da ih više ne dotiče nešto što ih je ranije rastuživalo, što im je remetilo dobro raspoloženje, da su ravnodušni, ili, još bolje, da počinju da uviđaju uzročno-posledične odnose. Ozdravljenje označava osećaj zadovoljstva u koži u kojoj jesmo i saznanje da samo ukoliko smo u skladu sa sobom, možemo čvrsto hodati zemljom i nastaviti istraživanje koje se zove život.

* Kakva je uloga snova u traženju homeopatskog leka?

- Snovi su put ka nesvesnom. Tamo se nalaze ključevi za mnoga vrata odaja naše duše. Postoje homeopatske škole ili pravci koji određuju homeopatsku konstituciju samo na osnovu nivoa senzacija koje, između ostalog, čitamo i iz snova. Važno nam je takođe da li osoba ima ponavljajuće snove, kako se oseća dok sanja i sa kojim osećanjima se budi nakon snevanja. Snovi nam takođe pokazuju u kom pravcu ide izlečenje i da li smo na dobrom putu.