Krajnici imaju veliku ulogu u odbrani imunog sistema, ali samo ako su zdravi. Truli i nelečeni, ovi maleni organi predstavljaju opasnost za organizam. Mogu da izazovu ozbiljna oboljenja i zato lekari u slučaju oštećenja savetuju hirurško uklanjanje.

Bakterije, najčešće streptokoke, koje se nakupljaju u bolesnim krajnicima putem krvi se u obliku mikrotrombova prenose u telo i najčešće „udaraju“ na ovojnice srčanog mišića, membrane u bubrezima i hrskavičave strukture u zglobovima.

Ukoliko ostanu do odraslog doba, krajnici postaju okidač i za probleme sa sinusima, ušima i zubima. Zbog nepravilnog ritma disanja, otvara se put za razne deformacije disajnih puteva i organa, prvenstveno bronhija. Loše disanje takođe utiče i na srce, pa je neretko da oni koji imaju hronične probleme sa krajnicima kasnije u životu razviju astmu ili steknu srčane bolesti.

SIMPTOMI Pacijenti sa hroničnom upalom nelečenih krajnika imaju konstantne bolove u grlu, uvećane limfne čvorove i neprijatan zadah iz usta. Hronična upala trećeg krajnika prepoznaje se po zapušenom nosu, disanju na usta i hrkanju tokom sna.

Bolesti srca nastaju nakon nelečene ili nepravilno lečene, najčešće streptokokne infekcije ždrela ili krajnika. Ova upala se prepoznaje po visokoj temperaturi, gušobolji i glavobolji. Ždrelo i krajnici su veoma crveni. Na njima je prisutan izraženi sekret i gnojni čepići, a žlezde na vratu su otečene i bolne. Međutim, simptomi streptokokne upale ždrela mogu biti i vrlo blagi, ili potpuno odsutni.

Prema rečima docenta dr Predraga Mitrovića, interniste - kardiologa Klinike za kardiologiju KCS, najozbiljnija komplikacija upale krajnika je upala srčanog mišića, odnosno miokarditis:

- Sumnju na miokarditis može da izazove ubrzani rad srca pri normalnoj telesnoj temperaturi koji se javlja i u snu. Ako se upala razvije na srčanim zaliscima onda se radi o endokarditisu i prepoznaje se po tišim srčanim tonovima, a javljaju se i karakteristični šumovi koje lekar može da otkrije pomoću slušalica.

Ukoliko je upalom zahvaćena srčana maramica radi se o perikarditisu. Bolesnik tada može da oseti bolove u grudima, a u najtežim slučajevima upale srca može doći do naglog slabljenja srčanog mišića.

BRIS I NALAZ KRVI Doktor Predrag Mitrović kaže da je za dijagnozu miokarditisa korisno odrediti brzinu sedimentacije eritrocita jer odražava stepen upale. - Ukupan broj leukocita kod upale takođe može biti povišen, kao i supstanca u krvi koja se zove „Ce reaktivni protein“ (CRP) čija je vrednost takođe povišena srazmerno stepenu upale. Za dijagnozu je vrlo važan dokaz da je postojala streptokokna infekcija ždrela. To se dokazuje uzimanjem brisa sa krajnika i ždrela.

- Ovo stanje se prepoznaje po kašlju, bolu u grudima, gušenju, ubrzanom pulsu i disanju - upozorava dr Mitrović. - To je ozbiljno stanje koje ugrožava život i zahteva brzo lečenje.

Tokom prve upale i nakon postavljanja dijagnoze preporučuje se lečenje antibioticima. To je neophodno jer streptokok može da ostane skriven u krajnicima, da stimuliše imuni sistem da reaguje protiv sopstvenih tkiva i da ih oštećeuje.

Međutim, i nakon lečenja miokarditisa, opasnost za srce i dalje ostaje ukoliko se krajnici ne operišu. Prema rečima dr Mitrovića, rizik od oštećenja srca raste sa svakom novom epizodom upale:

- Streptokok ili stafilokok kao najčešće grupe bakterija izazivača upale mogu da ostanu skriveni u krajnicima, i tako obnavljaju upale i dovode do novih oštećenja srca.