Za pušenje je odgovoran gen

Ž.P.

23. 04. 2013. u 07:46

За пушење је одговоран ген
Naravno, geni nisu jedini okidači za pušenje, ali su svakako izuzetno važni u trenutku pokušaja odvikavanja
Za prestanak pušenja nije presudna volja već genetska predispozicija, tvrde američki naučnici sa Instituta za lečenje bolesti disajnih puteva u Njujorku.

Ovu tvrdnju potkrepljuju istraživanjem koje traje čak 38 godina, a kojim je obuhvaćeno više hiljada ispitanika, pri čemu je kod određenog broja otkriveno da poseduju genetske varijacije koje, što se tiče pušenja, imaju dvostruku ulogu.

One se ispoljavaju u tinejdžerskom dobu kada se javlja sklonost ka početku pušenja, a u kasnijem životnom periodu dolazi do stvaranja izuzetno jake zavisnosti od cigareta.
"Tinejdžeri sa visokim genetskim rizikom za pušenje, veoma su brzo prelazili put od probanja cigareta do ulaska u 'redovne' pušače. Naravno, geni nisu jedini okidači za pušenje, ali su svakako izuzetno važni u trenutku pokušaja odvikavanja", tvrdi dr Danijela Belskog, rukovodilac istraživačkog tima.

Na početku istraživanja pokazalo se da je čak 70 odsto mladih ispitanika pokušalo da puši. Od ovog postotka čak kod 27 odsto ispoljili su se varijabilni geni koji su jasno ukazivali da će oni i za dve decenije ostati snažni nikotinski zavisnici, dok čak 22 procenta neće uspeti da se oslobodi cigareta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije