Biber: Lekovit, ukusan i aromatičan

Z.O.Joksović

04. 02. 2013. u 12:36

Бибер: Лековит, укусан и ароматичан
Olakšava varenje, smanjuje nadutost i mučninu, deluje stimulativno na krvotok, a pomaže i kod upale grla

IAKO JE POREKLOM iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, biber (Piper nigrum) je odomaćen na našim prostorima, a bez mlevenog ili bibera u zrnu nezamisliva je bilo koja kuhinja. Prema statistikama to je najviše korišćen začin u svetu, upotrebljava se za sve vrste marinada, kuvanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica.

Mleveni biber univerzalan je začin za supe, sosove, variva, salate...
Osim što jelima daje pikantnost, biber je i izuzetno lekovit. Povećava apetit što je naročito važno za ljude iscrpljene bolešću, delotvoran je kao diuretik, smanjuje nadutost i mučninu...
Pojačava lučenje želudačnih sokova, čime se olakšava varenje, naročito teške hrane. Istovremeno, deluje stimulativno i na krvotok. Takođe, grickanje bibera odstranjuje neprijatan dah.

Nekada je služio i kao lek za regulisanje rada organa za varenje, protiv visoke temperature, upale grla i sinusa, kijavice. Obloge od bibera pomešane sa životinjskom mašću stavljane su na bolna mesto uzrokovana reumom ili udarcem. Biber je i izuzetan afrodizijak.
Zanimljivo je da povijuša koja rađa biber može da doživi starost i do 60 godina, s tim što tek u sedmoj ili osmoj godini postiže pun rod. Zavisno od faze zrelosti, bobice su zelene, crvene ili žute.

Postoje četiri vrste bibera - crni, beli, crveni i zeleni. Prva dva potiču od iste biljke, a crni nastaje od obranih zelenih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane. Za dobijanje belog bibera ubiraju se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek potom suše. U prodaji može da se nađe i crni oguljeni biber, poznat kao “svetli biber”.
Crni biber je reskiji od belog, ali zato oba mirišu vrlo aromatično. Ukus im je ljuto oštar, a potiče od alkaloida piperina, kojeg, u zavisnosti od vrste, ima od 5 do 10%.
Miris bibera potiče od karakterističnog eteričnog ulja. Osim ovih sastojaka, biber sadrži i skrob, smole i masna ulja.

Zeleni biber konzervisan u slanoj vodi, posebno prijatne arome, upotrebljava se za sve vrste mesa i pikante sireve. Ima ga u mnogobrojnim mešanim začinima za ribu, kišeljenom kupusu, začinima za kobasice, u kariju. Svež u frižideru može da se održi od osam do deset dana u manjim količinama.
Crvene biber bobice su veoma aromatične i ljute. Miris je karakterističan, nešto između mirisa bibera i limuna.

U poslednje vreme veliku popularnost doživljava biber sa Jamajke čiji miris predstavlja mešavinu bibera, muskata, cimeta i karanfilića.

Crni biber bi mogao doprineti uspešnijem lečenju, za sada neizlečive kožne bolesti vitiligo, tvrdi tim istraživača sa londonskog Kraljevskog koledža. Vitiligo, od koje boluje 1% svetske populacije, predstavlja bolest koja se manifestuje gubitkom pigmentacije kože.
U laboratorijskim uslovima stručnjaci su pokazali da piperin, sastojak koji daje aromu crnom biberu, zajedno sa sintetičkim derivatima podstiče pigmentaciju kože obolelih. Piperin je posebno efikasan u kombinaciji sa fototerapijom.

Utvrđeno je takođe, da primena piperina i drugih sastojaka bez fototerapije podstiče pigmentaciju, tako da koža za šest nedelja dobija svetlo smeđu boju. Uništavajući melanin vitiligo kožu praktično izlaže ultraljubičastom zračenju, a samim tim povećava rizik za pojavu karcinoma kože. Za posebno rizičnu grupu smatraju se osobe tamnijeg tena, kod kojih je bolest prisutna.

PREPORUKA


Biber je najbolje mleti neposredno pred upotrebu, jer jednom samleven brzo gubi aromu. Najbolje je da se melje u malim ručnim mlinovima, koji u potpunosti čuvaju upravo aromu i ljutinu. I to mešavinu sve četiri vrste.

ČORBA SA BIBEROM

Sastojci: Dva krompira, dve šargarepe, glavica crnog luka, jedna tikvica, 200 do 300 grama belog mesa ili teletine, dva mala topljena sira, vegeta, biber, so.


Priprema: Povrće i meso očistiti, oprati i iseći na komade. Sve zajedno preliti vodom, i staviti da se kuva. Sa vodom ne treba preterivati da čorba ne bi bila retka. Kada je skuvano, sastojke iz šerpe izvaditi i izmiksati sa dva mala topljena sira, a vodu sačuvati. Ponovo u istu vodu vratiti izmiksane sastojke i sačekati da prokuva. Na kraju začiniti sa vegetom, solju, biberom, i po želji pavlakom pomešanom sa jajetom.

SEČUANSKI BIBER CVET
Osim dobro poznate četiri vrste bibera, Kinezi imaju i svoju autohtonu, poznatu kao sečuanski biber. Sa poznatim vrstama je sličan po ljutini, ali se u svemu drugom razlikuje. Njegov plod je tvrd i vrlo gorak zbog čega se baca, a kao začin koristi se samo omotač. Omotač se odvaja tako što se plod u celini blago zagreva, kratko prži ili dobro osuši. Omotač se tada otvara poput cveta, zbog čega ga Kinezi i zovu pinyin ili biber cvet. Kao začin uglavnom se dodaje na samom kraju spremanja jela.
Zanimljiv je jer pomaže uklanjanju celulita, boljke koja muči više od 90% žena.
Naime, francuski naučnici su otkrili da sastojak sečuanskog bibera ksantoksilin sprečava stvaranje zrelih masnih ćelija adipocita, glavnih "graditelja" celulita.
Za njih je ovo bilo potpuno neočekivano otkriće, jer su odranije znali da je reč o plodu za koji je potvrđeno da poseduje antimikrobno i druga svojstva, inače karakteristična za biber.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije