ONI koji ne mogu da zgreju ruke ni vunenim rukavicama, a u krevet ne ležu bez čarapa, sigurno pate od loše cirkulacije. Osim što su im zbog oslabljene cirkulacije hladne i pomodrele noge i ruke, i što im s vremena na vreme udovi trnu, a grčevi usporavaju hod, slaba cirkulacija dovodi i do poremećaja protoka krvi kroz ceo organizam. A, tada se javljaju nesvestica, pospanost, slabost, zaboravnost, senilnost, loša koncentracija i nedostatak pažnje.

Hladne ruke nisu njihov jedini problem, jer iza svega može da se sakrije još opasniji. Naime, gotovo 90 odsto bolesnika sa oslabljenom perifernom cirkulacijom ima i oslabljenu cirkulaciju na krvnim sudovima srca, vrata i glave.

Primarijus dr Marjan Ilić, vaskularni hirurg u KBC „Zvezdara“, objašnjava da se simptomi razvijaju postepeno, pa se neretko događa da u najranijim fazama bolesti ne budu primećeni.

- Najčešće počnu da se leče u već poodmaklim stadijumima, a ponekad se, nažalost, dogodi da je za izlečenje već prekasno. Zbog svega nabrojanog ta bolest se može nazvati „tihim ubicom“.

U osnovi oslabljene cirkulacije je genetsko nasleđe, nepravilna ishrana, gojaznost, štetne životne navike, poput pušenja, manjka fizičke aktivnosti i loše kontrolisane hronične bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije. Svi ti razlozi zajedno ili pojedinačno dovode do smanjenja elastičnosti i zadebljavanja zidova krvnih sudova (aterosklerotski plak) i oksidativnih oštećenja zidova krvnih sudova i do nakupljanja masti na tim oštećenjima.

- Pacijenti sa simptomima loše periferne cirkulacije moraju jednom godišnje na pregled kod angiologa i vaskularnog hirurga. Poremećaji cirkulacije se dijagnostikuju detaljnim lekarskim pregledom ili radiološkom dijagnostikom kao što su ultrazvuk, kolor dopler, magnetna rezonanca ili angiografija - objašnjava dr Ilić.

Promenom životnih navika i cirkulacija se može polagano vratiti u normalu. Lekari savetuju da se prestane sa pušenjem, ko ima visok pritisak da ga bolje kontroliše, kao i šećernu bolest, a holesterol da se drži u granicama normale. Pravilnom ishranom i uzimanjem suplemenata koji podstiču cirkulaciju, hidromasažnim vežbama i redovnim treninzima najmanje pola sata dnevno, kao i nošenjem adekvatne odeće i obuće koja podstiče cirkulaciju, ona može znatno da se popravi.

Ako ove mere ne pomognu, onda treba konsultovati vaskularnog hirurga koji će nakon detaljnog pregleda i postavljanja dijagnoze odrediti odgovarajuću terapiju. To, prema rečima dr Ilića, podrazumeva lekove, a kada je i to nedovoljno, potrebna je i hirurška intervencija - premoštenje delova oštećenih krvnih sudova, uklanjanje krvnih trombova ili zamena nefunkcionalnog dela krvnog suda.

Određene namirnice, bogate vitaminima iz B grupe, mogu takođe da ubrzaju cirkulaciju i krvne sudove da održavaju vitalnim. Na prvom mestu je beli luk, on smanjuje nivo holesterola i rizik od ateroskleroze i reguliše krvni pritisak. Čaša crnog vina ili bobičasto voće bogato vitaminom C ubrzaće protok krvi, a bundevine semenke i koštunjavo voće sprečavaju slepljivanje krvnih ćelija. Osim toga, preporučuju se i paprika, i začini kao što su kumin, ruzmarin, đumbir i cimet.


Modra boja i tup bol

Simptomi koji ukazuju na lošu cirkulaciju:

hladna stopala ili šake

klaudikacije - tup, grčeviti bol u listovima nakon dužeg hodanja, a nestaje nakon odmora

trnci u stopalima i prstima

promena boje kože, postaje bleda, plavičasta ili ljubičasta

smanjena maljavost na nogama

smanjeno znojenje na stopalima gde poremećena cirkulacija dovodi do poremećaja rada znojnih žlezda

češće povrede kože, infekcije koje ne prolaze, rane koje ne zarastaju


TERMO ČARAPE I VEŽBE

Dr Marjan Ilić daje nekoliko saveta kako da tokom zimskih dana ugrejemo stopala:

Nosite termo čarape

Nemojte da nosite tesnu obuću, povremeno mrdajte prstima, čime ubrzavate cirkulaciju

Uzimajte što više toplih napitaka

Izbegavajte napitke sa kofeinom jer on skuplja krvne sudove

Svakodnevno hodajte sa stalnim povećanjem pređene distance

Idite na hidromasažne vežbe