Prostata - upala boli u preponama

M. Vasiljević - B. Laćarak

05. 12. 2012. u 13:20

Infekcija može da se nadoveže i na prehladu, mada se najčešće prenosi putem mokraćne cevi

HLADNOĆA, dugotrajno sedenje, virusne i urogenitalne infekcije odlična su podloga za upalu prostate, zbog koje se sve mlađi muškarci javljaju urolozima. Prostatitis, ili upala prostate, veoma je česta i neugodna bolest, jer se dugo leči, često se vraća, a vremenom može da izazove i sterilitet. Iskusni urolozi zbog toga kažu: „Jednom prostatitis, uvek prostatitis“.

Prostata je veoma osetljiva na nadražaje spolja, promene toplo-hladno, dugotrajno sedenje, a čak menja i svoju veličinu tokom dana u zavisnosti od prokrvljenosti. Čim temperatura padne oko nule, oni koji pate od ovih tegoba, a nisu se čuvali od hladnoće, zapadaju u brojne neprijatnosti: učestalije mokre, ustaju noću zbog mokrenja, imaju lažni nagon na mokrenje, kao i bol u predelu malog stomaka i perineuma (međice).

Urogenitalne infekcije izazvane mikoplazmom, ureaplazmom i hlamidijom najčešći su uzročnici zapaljenja prostate. Kod mlađih muškaraca, u tridesetim i četrdesetim godinama, čak 80 odsto prostatitisa je izazvano ovim mikroorganizmima, koji se u organizmu nađu najčešće nakon seksualnog odnosa.

Doktor Sreten Jovanović, urolog u KBC „Dragiša Mišović“, kaže da infekcija prostate može da se nadoveže i na klasičnu prehladu, čak i na virus gripa, mada je najčešći put prenosa zapaljenja putem mokraćne cevi:

NE VODI U KANCER Doktor Bora Cvetković kaže da nije dokazana veza između prehlade prostate i veće učestalosti karcinoma prostate:
- Upala prostate ne može da dovede do benignog uvećanja prostate, kao ni da se pretvori u maligno oboljenje.

- Kada je prostata manje prokrvljena, postaje i manje otporna na bakterije koje normalno nastanjuju prednju mokraćnu cev. Infekcija koja tada nastaje u urinarnom traktu vrlo lako može da se prenese i do prostate, gde razvija zapaljenje.

Neprijatne tegobe mogu da traju mesecima. Kod akutnih infekcija javljaju se visoka temperatura, i karakteristični bolovi u celom telu, bolovi u testisima, bešici, mišićima.

- Peckanje pri mokrenju i iscedak znaci su ozbiljne infekcije. Upala može da bude i tinjajuća, klinički slabo vidljiva, ali sa neminovnim bolovima u donjem delu stomaka i preponama - objašnjava dr Jovanović.

Jedna grupa muškaraca sklonija je zapaljenjima prostate, zbog genetske sklonosti ili posla kojim se bave, kao što su to sportisti. Postoji i poseban klinički entitet, ranije nazvan prostatodinija, odnosno hronični bol u predelu krsta, prepona i bešike. Kod ovih muškaraca postoje svi simptomi upale prostate, ali se biohemijski ona ne dokazuje.

- To znači da upala ne postoji, ali muškarac ima tegobe zbog kojih pije razne lekove, obilazi mnoge lekare, a uzrok ovih bolova medicina još nije pronašla - kaže dr Jovanović.

Lečenje je, prema njegovima rečima nezahvalno jer su mnogi mikroorganizmi u organizmu „nedostupni“ antibioticima:

- Sekret koji luči prostata čini 95 odsto sperme, a prostata ima poseban pe-ha i poseban miris, koji ne dozvoljavaju svim antibioticima da prodru prostatičnu barijeru.

SPORTISTI NAJUGROŽENIJI Od upale prostate najčešće oboljevaju radno sposobni muškarci od 35 do 60 godina jer najmanje obraćaju pažnju na tegobe koje prate ovu bolest. U kategoriji ugroženih su i oni koji se bave sportom napolju (fudbal, košarka, ribolovci i slično).

Doktor Bora Cvetković, urolog u KBC „Zemun“, kaže da nelečenje ovih simptoma najčešće dovodi do zapušenja prostatičnih kanalića, pojave prostatolita (kamena u prostatičnom tkivu) i pojave simptoma vezanih za hronične bakterijske i nebakterijske upale prostate:

- Učestale infekcije barem tri puta godišnje odvode pacijenta kod urologa zbog problema sa mokrenjem i izmokravanjem, i stalno prisutnom nelagodnošću u malom stomaku.

Nekada se upala prostate lečila šest meseci, a sada lečenje traje šest nedelja zahvaljujući jačim i boljim antibioticima. Upala mora u začetku da se leči da bi se smanjio rizik od ponovnih infekcija i da bi se sprečio prelazak u hronično stanje.

I pored toga, mnogi lekari tvrde da prostatitis može da se zaleči, ali ne i da se izleči, jer prostata ima posebnu anatomsku i fiziološku strukturu koja dozvoljava infekciji da dugo opstane. Nelečene, hronične upale prostate mogu da uvedu muškarca u još jedan problem: slabljenje kvaliteta sperme, i steriliteta. Čak i potencija tokom infekcije, manje ili više može da bude narušena. Zato se na svaki bol u preponama, testisima ili donjem delu stomaka treba obavezno javiti urologu. Kod upale prostate nije dovoljno uraditi urinokulturu, već su neophodni i spermokultura, kao i iscedak prostate kako bi se dijagnoza i uzrok utvrdili, ako su u pitanju mikroorganizmi ili bakterije.

Doktor Bora Cvetković naglašava da je preventiva upale najvažnija. Pošto prostati prija toplota najbolje preventivne mere su: nošenje tople i suve obuće i višeslojne odeće, uzimanje dosta toplih napitaka i izbegavanje dugotrajanog rada napolju.

- Ako preventiva ne pomogne i jave se simptomi prehlade prostate, tegobe mogu da umire tople kupke u kadi sa toplom vodom u trajanju od oko 20 minuta, stavljanje termofora na mali stomak, i uzimanje dosta tečnosti. Toplotom se pojačava prokrvljenost u maloj karlici i prostati, čime se smanjuju efekti upale.

Uroantiseptici se piju po potrebi ukoliko se jave jeza i drhtavica. Preporučuje se i da se uzimaju biljni preparati za prostatu jer dovode do pražnjenja veće količine sekreta iz prostate.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

jamezdin

25.01.2016. 13:00

Ovo je ubedljivo najbolji tekst o upali prostate koji sam nasao na netu.Imam jedanput do dvaput godisnje upalu,zbog specificnosti posla kojim se bavim i zbog takozvane nacete prostate,tj kao sto se u tekstu kaze"jednom prostatitis,uvek prostatitis".Sve je tacno napisano ,jedino bih dodao da je dobro unositi cink u organizam,sok od paradajza,izbaciti kafu i alkohol,pogotovo zestoka pica i pivo u vecim kolicinama,naravno pored terapije koju lekar prepise i tople kupke obavezno...