BOSTON - Vežbe snage (dizanje tereta), a ne samo aerobne vežbe, imaju značaj za smanjenje rizika obolevanja od dijabetesa, pokazala je analiza Harvardske škole za javno zdravlje.

Studija, kojom je rukovodio Frenk Hu, bazirana je na analizi podataka o više od 32.000 američkih zdravstvenih radnika muškog pola, koji su na svake dve godine između 1990. i 2008. popunjavali upitnik o navikama i ishrani, prenosi Rojters.

U proseku se godišnje kod četvorice na svakih 1.000 ispitanika javljao dijabetes tipa 2. Rizik da obole bio je pri tom za 50 odsto niži kod ispitanika koji su se bavili aerobnom fizičkom aktivnošću - brzim hodanjem, džogingom ili tenisom 150 ili više minuta nedeljno.

Utvrđeno je da su i oni ispitanici koji su dizali tegove, tokom 150 minuta ili više nedeljno, bili pod 30 odsto manjim rizikom od dijabetesa, u poređenju s onima koji nikada nisu dizali tegove.

Vežbe snage povećavaju mišićnu masu i mogu da smanje abdominalnu gojaznost, odnosno salo na stomaku, ali najčešće ne utiču na smanjenje ukupne telesne mase.

Hu smatra da je za prevenciju dijabetesa možda najbolje kombinovati aerobne vežbe i vežbe snage. Uz odgovorajuću ishranu, to preporučuje i obolelima od šećerne bolesti kako bi lakše kontrolisali povećani nivo šećera.