Preuska odeća uzrok je mnogih oboljenja

S. B.

23. 07. 2012. u 12:11

Pripijena odeća ili peuska obuća mogu da prouzrokuju različite bolesti i tegobe - deformaciju stopala, gljivične infekcije, neplodnost, glavobolju, vrtoglavicu, gastritis...

Naučne studija upozoravaju da nošenje preuske odeće može da prouzrokuje niz zdravstvenih tegoba, bolesti, deformacija i upala. Britanski stručnjaci sačinili su popis najčešćih problema koji nastaju zbog nošenja pripijene odeće ili preuske obuće.

Uske farmerke

Bolovi u nozi, gastritis, kila

Studija objavljena u jednom kanadskom medicinskom časopisu pokazala je da nošenje veoma uskih pantalona može da prouzrokuje ukočenost ili bol u nervu koji se proteže od butina do kičme, pa tako dovede i do šepanja. Žene koje su takve modele pantalona zamenile širim kažu da su ti simptomi nestali već posle mesec dana.

I američka lekarka iz Baltimora, Karen Bojl, upozorila je da preuske farmerke mogu da prouzrokuju stanje izazvano oštećenjem nervnog sistema, koje se manifestuje ukočenošću, trnjenjem i bolom u gornjem delu nogu. Ovaj poremećaj se javlja usled pritiska na jedan od nerava u spoljašnjem delu butina. Ako se ne oslobodite ove navike, mogli biste da imate trajne posledice.

Kada je reč o muškarcima, oni zbog nošenja uskih farmerki mogu da dobiju kilu. Dr Oktavio Besa, gastroenterolog na Univerzitetu Stanford, upozorava da je 80 odsto pacijenata koji su se žalili na bol u abdomenu ili gastritis posle obroka, nosilo preuske farmerke. Nošenje preuskih farmerki može da dovede i do gljivičnih oboljenja koja dovode do pregrejavanja testisa i smanjenja broja spermatozida.

Cipele

Gljivične infekcije stopala, deformacije nožnih prstiju

Kada se palac krivi u stranu pa u visini njegovog korena, sa unutrašnje strane stopala, nastane izbočina. Iako ova bolest može da bude nasledna, uglavnom je prouzrokovana dugogodišnjim sabijanjem stopala u neodgovarajućoj obući. Guranje noge u prekratke cipele stvoriće deformaciju u kojoj je gornji članak prsta savijen nadole, kao kandža. Gljivične infekcije mogu da snađu bilo koga ko previše vremena provodi u zatvorenim cipelama, pa do nogu ne dopire vazduh. Preuske cipele opasne su za dijabetičare, jer ukoliko se na nogama stvori čir on može da se inficira, što na kraju može da rezultira i amputacijom.

Mider

Rizik: inkontinencija (nekontrolisano mokrenje), gastritis, hiperventilacija (ubrzano i produbljeno disanje), napadi panike

Žene vole donji veš koji steže, jer čini da stomak deluje ravnije, ali stručnjaci upozoravaju da je reč o savremenoj verziji korseta, što znači da su i rizici po zdravlje isti. Pritisak na donji deo želuca tera kiselinu ka gore, a to dovodi do gastritisa. Takođe, kada gumena tkanina pritiska dijafragmu, ona ne može da pravi normalne pokrete tokom disanja, što može da prouzrokuje hiperventilaciju, napade panike i inkontinenciju.

Donji veš

Ciste, gljivične infekcije, muška neplodnost

Stručnjaci tvrde da preuske gaćice od najlona i sintetike, čak i tankog pamuka, mogu da prouzrokuju kožne infekcije, jer sprečavaju normalno cirkulisanje vazduha. Vlažne i tople sredine idealne su za razvoj bakterija i mikroorganizama, a u rizičnu grupu naročito spadaju žene sa nižim nivoom estrogena, koje prolaze kroz menopauzu ili joj se približavaju. Ali, ni muškarci nisu pošteđeni, jer pripijene gaćice mogu da dovedu do neplodnosti i da oštete testise. U preuskoj odeći testisi postaju pretopli, proizvodnja testosterona i sperme stagnira, što često rezultira neplodnošću.

Kravate i okovratnici

Glaukom, glavobolja, vrtoglavica, bol u ramenima

Preuski okovratnici i stegnute kravate mogu da pritiskaju jugularnu venu u vratu, a ona pojačava pritisak u očima, što je jedan od glavnih uzročnika glaukoma, bolesti usled koje se sužava vidno polje.

Britanska istraživanja pokazuju da 70 odsto muškaraca ima naviku da kupuje košulje sa preuskim kragnama, verovatno zbog toga što ne mogu da se pomire sa činjenicom da su se u srednjim godinama ugojili. To može da smanji dotok krvi u mozak i da dovede do glavobolja, vrtoglavica, povišenog pritiska u leđima i ramenima.

Brushalteri

Bol u leđima i ramenima, problemi sa disanjem

Naučnici sa Univerziteta u Portsmautu tvrde da je zastareo način na koji isprobavamo brushaltere, po tehnici razvijenoj tridesetih godina 20. veka. Na taj način meri se samo deo ispod grudi i onaj oko najšireg dela, što dovodi do toga da sva težina grudi padne na ramena, umesto da se rasporedi na sve delove tela. Oni preporučuju da grudnjak isprobavate u četiri koraka: prvo isti model u različitim veličinama, pa sa podešenim dužinama bretela, prema obliku fišbajna i, na kraju, da li vam odgovaraju korpe i širina modela.

Pogrešan broj brushaltera, loše držanje tela i previše sedenja veoma su opasni za kičmu, i to ne samo kod žena koje imaju bujne grudi. Sve je više i onih sa malim grudima koje bole leđa, a zbog nošenja neodgovarajućih brushaltera, naročito onih koji odaju utisak da su vam grudi veće nego što jesu. U tim slučajevima težina brushvaltera stvara dodatno opterećenje za leđa i ramena. Puš-ap grudnjaci mogu da ograniče pokretanje ključnih kostiju i gornjeg dela grudnog koša, što ponekad dovodi do bolova i disajnih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ns

23.07.2012. 17:03

zato i sve vise dolazi do steriliteta kod bele rase, samo da je usko i da izgledaju slang, govorim za muskarce

snezana-luda

23.07.2012. 21:09

danas sam izbacena, po mojoj molbi gospodin Hulk,ja ne znam da se saltam, posto pijem tab,kratko odgovaram, sa da i ne, nisam vise ista , jedan sa drugom, sta sam ucinila bogu, da me svi sikaniraju, mislila sam da je zemlja Srbija , siroka, kazu najbolji radio, evo ja je izaslo,svuda sam izbacena, ne pisi ovako, ne pisi onako, ko meni da naredjuje, jer sam Makedonka, ovako je jos od moje 8 god,.i ja vise necu pomagati,slihtare, ja to nisam, nisko nisko,za jednog izbacivaca , koji radi na radiju