UPRAVO ste okončali još jednu u nizu dijeta i shvatili da opet niste uspeli da smršate... Jezičak na vagi se nimalo nije pomerio, iako ste se pridržavali svih pravila.

Francuski psihijatar Stefan Kleže tvrdi da je podsvest kriva za neuspele dijete. Mnoge žene se podsvesno vezuju za svoje obline, možda i stoga što su im takve bile majke i bake koje su veoma volele i poštovale, ili se plaše da će mršavljenjem ostati bez "nevidljive zaštite" od sveta ili neće moći da prepoznaju svoj odraz u ogledalu.

* Ako su vaša majka, baka i ostale rođake bile punačke, jedini način da se oslobodite tog nasleđa jeste da naučite da se suprotstavite porodičnom pritisku. Kada vas majka treći put ponudi svojim ukusnim kolačima, jasno joj dajte do znanja da ćete se mnogo bolje i zdravije osećati sa nekoliko kilograma manje.

* Iako toga uopšte niste svesni, možda su vam kilogrami nevidljivi štit od spoljnog sveta ili alibi da pobegnete od ljubavnih veza, zato što ste se nedavno duboko razočarali. Sve su to pokazatelji da ste emotivno nezrela osoba. Radite na sebi kako biste izgradili drugačije mehanizme odbrane. Posle neuspšene veze, dajte sebi vremena da je prebolite i izvučete pouku iz tog iskustva.

* Plašite se da ćete ukoliko drastično smršate izgubiti sopstveni identitet jer ste uvek sebe doživljavali kao slatku i simpatičnu debeljucu. U tom slučaju trebalo bi da se opredelite za postepeno mršavljenje, za sporu i dugu dijetu koja će vas postepeno menjati, kako biste imali dovoljno vremena da se priviknete na novi izgled. Najbolje je da dijetu počnete paralelno sa promenama na drugim poljima, kao što je novi posao, drugi partner, postporođajni period, preseljenje...