NEKOLIKO istraživanja nedvosmisleno ukazuje na vezu između boje kose i zdravlja.

Na primer, žene svetlije kose, odnosno plavuše, sklonije su bolesti povezanoj sa starenjem a koja postepeno uništava centralni vid. To se može sprečiti promenom načina ishrane, odnosno uvođenjem u jelovnik kelja, spanaća i ostalog zelenog povrća koje sadrži lutein. Takođe, kod plavokosih žena manja je proizvodnja melanina koji koži daje boju i štiti je od UV zračenja. Koža im je osetljivija, kod njih je povećan rizik od nastajanja melanoma, pa osobe svetle kose treba da se pre svakog izlaska na sunce obavezno zaštite kremom koja ima visok faktor zaštite.

Kada je reč o brinetama, njima kosa opada više nego plavušama. Stručnjaci smatraju da je to zbog toga što brinete svakako imaju manje kose, a i njihove dlake su manje otporne na unutrašnje i spoljašnje uticaje. Opadanje možete da sprečite pravilnom ishranom, kao i uzimanjem vitaminskih dodataka.

Istraživanje sa Harvarda je, pak, pokazalo da je kod riđokosih žena izraženiji rizik od dobijanja Parkinsonove bolesti. Zašto? Uzrok treba tražiti u mutaciji gena koja je povezana sa genom koji nosi crvenu boju kose. Redovnim uzimanjem multivitamina moguće je usporiti razvoj bolesti. A još odranije je poznato da anestezija slabije deluje na crvenokose.