Tetris briše loše uspomene

Ž. P.

ponedeljak, 06. 12. 2010. u 11:47

Тетрис брише лоше успомене
Naučnici su ustanovili da "tetris" pomaže kod ublažavanja simptoma posttraumatskog sindroma, dok druge video-igrice imaju sasvim suprotan efekat
Nikako ne možete da se oslobodite neke traumatične uspomene iz prošlosti i često vas proganjaju slike saobraćajne nesreće koju ste doživeli pre nekoliko godina? Igrajte "tetris", poručuje grupa naučnika sa Univerziteta Oksford. Oni su, naime, ustanovili da ta popularna mozgalica pomaže kod ublažavanja simptoma posttraumatskog sindroma, dok druge video-igrice imaju sasvim suprotan efekat.

Doktor Emili Holms i njene kolege sa psihijatrijskog odeljenja Univerzitetske klinike u Oksfordu puštali su filmove sa scenama punim nasilja učesnicima eksperimenta koje su podelili na tri grupe. Posle ove projekcije pripadnicima prve grupe dozvoljeno je da 20 minuta igraju "tetris", dok su oni iz druge grupe morali da učestvuju u kvizu znanja, a trećoj, kontrolnoj grupi, rečeno je da se odmara. Rezultati ovog eksperimenta zapanjili su naučnike: kod igrača "tetrisa" uočen je daleko manji broj fleš-bekova, odnosno povratnih reakcija na film sa scenama nasilja u odnosu na članove kontrolne grupe, dok je kod učesnika u kvizu znanja taj broj bio mnogo veći. Naučnici tvrde da "tetris" ne može trajno da obriše neprijatne uspomene, ali značajno umanjuje njihove negativne posledice po psihu pacijenta. Pomeranje tetramina, figurica u "tetrisu", angažuje onaj deo ljudskog mozga koji reaguje na čulne impulse (vid, sluh, dodir i ukus). Na taj način, slike i zvuci iz te popularne mozgalice pokrivaju one iz traumatičnog doživljaja i usporavaju formiranje fleš-bekova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije