Da je uzimanje krvi na analizu osnov gotovo svih dijagnostičkih procedura nije nikakva novost. Ali, za priličan broj ljudi jeste novost analiza takozvane žive kapi krvi iz prsta, odnosno darkfild mikroskopija, pomoću koje može da se vidi kompletan nepoznat i tajanstveni “mikrokosmos” ovog tečnog organa. Šta to sve naša krv krije, i u čemu se razlikuje darkfild mikroskopija od klasične analize krvi, objašnjava dr Tijana Antin-Pavlović iz Kali Vite, gde se ova metoda primenjuje.
- Pre svega treba znati da krv ima vitalnu važnost za ljudski organizam, jer doprema kiseonik i hranljive materije u sve ćelije, otklanja suvišne produkte koji nastaju u procesu razmene materija (metabolizam), učestvuje u odbrambenim reakcijama, održava homeostazu, odnosno stalnost unutrašnje sredine organizma, koji predstavlja uslov očuvanja zdravlja. Ukoliko dođe do poremećaja ravnoteže u organizmu, neminovno dolazi i do nastanka bolesti. Zato, ispitivanje žive kapi krvi i jeste svojevrsno ogledalo organizma, u kome mogu da se vide veoma bitne informacije, ne samo o trenutnom stanju našeg zdravlja, već i o verovatnim rizicima u budućnosti koji prete, ukoliko je homeostaza trajno narušena.
U čemu je, dakle, razlika darkfild mikroskopije i klasične analize krvi?
- Klasična analiza podrazumeva razmaz krvi, njeno bojenje i fiksiranje i posmatranje običnim svetlosnim mikroskopom gde svetlost prolazi kroz krv, omogućavajući da se vide samo krvne ćelije, ali ne i krvna plazma. Na ovaj način moguće je videti samo oblik, veličinu i pokretljivost ćelija. Darkfild mikroskopija, s druge strane, podrazumeva analizu žive kapi krvi u tamnom polju, gde se koristi optički mikroskop napredne tehnologije kojim je moguće videti ne samo ćelije krvi, već i krvnu plazmu. Suština je da analiza ovom metodom treba da se obavi najduže za 20 minuta od uzimanja uzorka, odnosno dok su ćelije u krvi žive. Zapravo, dok se krv ponaša kao u našim krvnim sudovima. To omogućava da se posmatraju žive ćelije i sadržaji, inače nevidljivi za druge analitičke metode. Sadržaj žive kapi krvi, osim lekara, posmatra i pacijent, jer se slika iz mikroskopa prenosi na ekran monitora uz pomoć kamere. U takvoj situaciji, gde je sugestivnost slike mnogo jača od reči i brojki, pacijent mnogo lakše započinje razgovor o zdravlju i mogućim načinima predupređivanja određenih bolesti.
Šta sve ovakvo mikroskopsko ispitivanje omogućava?
- Ispitivanjem žive kapi krvi procenjuje se stanje pune krvi, a ne samo njen deo. Mikroskopsko posmatranje pod velikim uvećanjem na tamnoj podlozi daje uvid u karakteristike slobodno pokretljivih ćelija, odnosno posmatra se njihov kvalitet. Posmatranjem oblika, veličine i međusobnog odnosa crvenih krvnih zrnaca (eritrociti) može da se vidi svaka anomalija, i u dobroj meri odredi uzrok takvog njihovog ponašanja. Primera radi, često se vidi grupisanost eritrocita, karakteristična za osobe koje se ne hrane u skladu sa svojom krvnom grupom. Kontrolno ispitivanje pokazuje korigovano stanje, pod pretpostavkom da se osoba pridržava preporučene ishrane i koristi suplemente kao dodatke ishrane. Isto važi i za bela krvna zrnca i trombocite.
Usled čega nastaju oštećenja krvnih ćelija?
- Moguća oštećenja su najčešća usled dejstva slobodnih radikala, što ukazuje na potrebu primene antioksidanasa. Oštećenja nastaju i zbog nedostatka folne kiseline, vitamina B12 ili gvožđa. Nastaju i zbog nedovoljnog prisustva kiseonika
kao posledice loše cirkulacije. U svakom slučaju, eritrociti treba da budu okrugli kao balončići, da lepo plutaju u krvnoj plazmi. Ako nisu takvi, znači da neki poremećaj u organizmu postoji.
Šta sve može da se vidi u krvnoj plazmi?
- Može da se vidi prisustvo nesvarenih belančevina masti, kristali mokraćne kiseline ili holesterola, teških metala, poput kadmijuma, stroncijuma, olova. Otkriva se i prisustvo raznih mikroorganizama - bakterija, gljivica, parazita, kao i fibrinskih niti. Fibrinske niti ukazuju na povećani rizik od stvaranja tromba, koji u daljem toku može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija u vidu moždanog udara ili infarkta. Ukoliko se u krvnoj plazmi otkriju ateromske pločice, to može biti ozbiljno upozorenje na proces ateroskleroze krvnih sudova. U svakom slučaju, metoda darkfild mikroskopije je metoda integrativne medicine, koja objedinjuje znanja klasične i alternativne medicine sa individualnim pristupom svakom pojedincu. U preventivnom smislu vrlo je važna jer može da ukaže na sva neželjena zdravstvena stanja i probleme.

ISPITIVANJE
Za ispitivanje darkfild mikroskopijom preporučuje se da osoba ne jede najmanje 6 do 12 sati pre uzimanja krvi. Ali, za to vreme treba da popije što više kvalitetne vode. Hlorisana voda treba da bude isključena, kao i kafa, čaj ili slatki napici.
Kontrolne preglede žive kapi krvi trebalo bi po pravilu obavljati svakih nekoliko nedelja do nekoliko puta godišnje, zavisno od stepena narušenosti zdravlja. Uz savete stručnjaka o promeni ishrane i uopšte načina života osobe koja ima određenih zdravstevnih problema, do poboljšanja sigurno može doći, naglašava dr Antin-Pavlović.

NAJUSPEŠNIJE KOD ZDRAVIH
Najbolji efekat mikroskopski pregled krvi u tamnom polju ima kada se uradi kod potpuno zdravih osoba. Kod njih, jednostavnom korekcijom ishrane, kvalitet krvi može da se poboljša, a pojava bolesti predupredi. Isto se odnosi i na malu decu, gde se takođe pravilnom ishranom poboljšava kvalitet ovog tečnog organa. Zatim na red dolaze sportisti, pa tek na kraju bolesne osobe, jer je kod njih stanje najteže korigovati.
Treba napomenuti da alkohol, kao i opojna sredstva koja izazivaju zavisnost i imaju toksično delovanje, veoma utiču na kvalitet ćelija krvi. Isto se odnosi i na osobe koje iz profesionalnih razloga dolaze u kontakt sa toksičnim materijama - radnici na benzinskoj pumpi, moleri, obućari, frizeri. Vrlo često oni imaju oštećenja na crvenim krvnim zrncima.