Verovatno ste mnogo puta čuli kako muškarci, čak i kad odrastu, nastavljaju da se ponašaju kao deca. Mnogi takođe veruju da su u muško-ženskim odnosima žene uvek one koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a kratko Oxfordsko istraživanje ima odlično objašnjenje za ovo.

Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Oxfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Usporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama.

Cilj istraživanja bio je otkriti koje se funkcije mozga menjaju tokom procesa sazrevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika u starosti od četiri do 40 godina.

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca u konačnici imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, muškarci vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama.

To može trajati oko 40 godina, navodi se u rezultatima istraživanja. Međutim, važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Profesor Eduardo Calixto sa meksičkog UNAM-a objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak, žene često pokazuju bolji učinak i oštrije su u nekoliko aspekata. Dodao je da se to dešava radi hormonalnih razlika.