AKO želite da ostavite dobar utisak na ljude koje ne poznajete, a do čijeg mišljenja vam je stalo, trebalo bi da vodite računa ne samo o verbalnoj, već i o neverbalnoj komunikaciji. Stručnjaci za ovu oblast “nude” savete kako da vaše telo govori umesto vas.


ISPRAVNO DRŽANjE

Važno je da se trudite da stojite ili sedite uspravnih leđa, kako bi se videlo da imate stav. Nemojte, naravno, ni da preterujete sa tim, jer ako su vam leđa previše ravna, ostavićete utisak uštogljene osobe koja se nalazi u neprijatnoj pozi.

BEZ PREKRŠTENIH RUKU ISPOD GRUDI

Ako se nalazite u društvu jedne osobe, nemojte da držite prekrštene ruke ispod grudi, jer ćete tako delovati kao neko ko se brani. Ako tako nastupate u velikom društvu, opet je pogrešno, jer ćete pokazati da ste običan poslušnik.

POGLED U OČI

Ako izbegavate pogled oči u oči, odaćete utisak nezainteresovanosti. Ali nije dobro ni da “buljite” u sagovornika, jer ćete izgledati zastrašujuće. Preporučuje se da ga gledate u oči kada izgovarate reči, u intervalima od 50 do 60 sekundi, pa da skrenete pogled u trenutku kada formulišete misli.

BLAGO NAGINjANjE PREMA SAGOVORNIKU

Da biste drugoj strani pokazali da ste zainteresovani za ono što vam priča, lagano se nagnite ka njemu. I opet, nije dobro da u tome preterate i uđete u njegov prostor, jer je to nepristojno.

MOĆNA POZA

Izbacite grudi i stavite ruke na bokove, nikako na lice i oko usta. Tako ćete izgledati moćno i samouvereno.