Čitanje naglas za bolje pamćenje

S. D.

30. 10. 2019. u 18:05

Читање наглас за боље памћење

Depositphotos

Izgovorite naglas informacije koje želite da zapamtite i veća je verovatnoća da će se to desiti - rekao je Kolin Meklaud, psiholog i koautor istraživanja u Kanadi

MNOGI učenici maštaju o tome da što manje vremena provedu sa knjigom u ruci, ali i da lakše i brže savladaju gradivo. Zvuči nemoguće - ali nije. Rešenje su pronašli istraživači sa kanadskog univerziteta Voterlu, koji su došli do zaključka da je čitanje naglas možda najbolji način da se poboljša pamćenje, čak i do 15 odsto. U studiji je učestovalo 95 osoba koje su bile podvrgnute sledećim testiranjima: čitanju u tišini, slušanju nekog drugog dok čita, čitanju naglas, ali i metodi slušanja sebe na snimku. Oni koji su čitali naglas najbolje su upamtili to što su pročitali.

- Izgovorite naglas informacije koje želite da zapamtite i veća je verovatnoća da će se to desiti - rekao je Kolin Meklaud, psiholog i koautor istraživanja.

Naučnici smatraju da, kada slušamo sebe dok govorimo, mozak ima mogućnost da te podatke “skladišti” u dugoročnoj memoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije