Na posao tek od deset

T. L.

15. 10. 2019. u 18:18

На посао тек од десет

Depositphotos

Dr Pol Keli sa Oksforda tvrdi da svako od nas ima svoj "telesni sat", koji je unapred programiran i ne može da se promeni i zato je odlazak na posao ili u školu pre 10 sati mučenje za organizam

ODLAZAK na posao ili u školu pre 10.00 je mučenje po organizam - tvrdi dr Pol Keli, naučnik sa Univerziteta Oksford. Ovu teoriju obrazlaže navođenjem podatka da svako od nas ima svoj "telesni sat", poznatiji kao cirkadijalni ritam, a koji je unapred programiran i ne može da se promeni.

- Zato, forsiranjem da se svakog dana budimo mnogo ranije kako bismo negde stigli, odnosno pre nego što su naši organi i mozak spremni, znači da se borimo protiv našeg unutrašnjeg sata - tvrdi dr Keli. - I to ima loše posledice po zdravlje. Može da dovede do lišavanja sna, a ono je uzrok emocionalnog i fizičkog stresa, koji opet mogu da dovedu do još opasnijih zdravstvenih rizika.

Naučnik je svoju teoriju testirao u jednoj školi u Velikoj Britaniji, gde je pomerio početak časova sa 8.30 na 10.00. Došao je do zaključka da se pre tog vremena deca muče, a da im kasniji dolazak na nastavu jača imunitet i popravlja opštu produktivnost.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije