Muškarci kasnije sazrevaju od žena

B. J.

30. 08. 2019. u 21:00

Naučnici su sproveli istraživanje i uporedili zrelost odraslih muškaraca i žena istih godina

Мушкарци касније сазревају од жена

Ilustracija / Depositphotos

VELIKI broj muškaraca se i u odraslom dobu ponaša detinjasto, pa mnogi veruju da im, u emotivnim vezama, partnerka „donosi“ zrelost. Naučnici su rešili da provere šta je istina, sproveli su istraživanje i uporedili zrelost odraslih muškaraca i žena istih godina.

Oksfordska studija je pokazala da se sazrevanje ljudskog mozga odlikuje produženim razvojem funkcionalnih i strukturnih osobina koji se proteže do odraslog doba. Istraživanje je imalo za cilj da utvrdi koje osobine se menjaju tokom sazrevanja, a koje ostaju iste. Naučnici su ispitali 121. učesnika, od četiri do 40 godina, kroz snimke mozga.

Pratili su i razvoj pomenutih promena u zavisnosti od pola i došli do zaključka da muškarci kasnije sazrevaju, odnosno tek nakon 40 godina. Usput su, na zaprepašćenje jačeg pola, saznali i da je ženski mozak mnogo efikasniji od muškog, iako je po dimanzijama manji. Tako dame imaju bolje pamćenje, jaču vezu između neurona i detaljniju percepciju boja i ukusa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

EvGenije

30.08.2019. 22:37

Koko Šanel je jednom rekla da nije pravedno što žene stare dok muškarci sazrevaju. Možda ne bi bila tako nezadovoljna da je shvatila da je proces sazrevanja ustvari proces truljenja. Drage moje dame, ipak je ovo vaš svet, ma šta muškarci mislili o tome.

Александар

31.08.2019. 00:32

Опет феминистичке сплачине. Потражио сам споменути научни рад и колико сам разумео, мушки мозак се развија и до после 40-их, а женски удари у ''барикаду'' неколико година раније. Наравно, феминистички спин одмаx гледа да деградира мушкарца. Уосталом, шта је то зрелост? Да ли је зрелост способност решавања проблема, доношења одговорних одлука, или се огледа у ''детаљној перцепцији боја и укуса''?

Realno

31.08.2019. 03:18

Problem je sto 99 odsto populacije bioloski izumre a da se nije spiritualno ni rodilo . Kaķo onda kasnije "sazrevaju"?!