Reumatski artritis - Posledica nedostatka specifičnog proteina

Z. O. J.

sreda, 17. 07. 2019. u 21:41

Реуматски артритис - Последица недостатка специфичног протеина

Depositphotos

Da se nešto ozbiljno dešava sa zglobovima, pacijent prepoznaje po njihovom trnjenju i osećaju kao da gore, ali i po otoku ruku i nogu

REUMATSKI artritis nastaje zbog delimičnog ili potpunog odsustva specifičnog proteina PTP1B iz grupe B limfocita. Ukoliko ovi proteini generalno nisu prisutni u uobičajenom obimu, dolazi do žestoke reakcije autoimunološkog sistema, u kojoj organizam počinje da napada zdravo vezivno tkivo, tvrde naučnici sa Instituta za autoimunologiju i epigenetiku u Frajburgu.

A bolest i nastaje zbog uništavanja vezivnog tkiva kao posledice reagovanja imunog sistema obolelog. Ćelije, zapravo, počinju da šalju signale koji nagoveštavaju bolest. Da se nešto ozbiljno dešava sa zglobovima, pacijent prepoznaje po njihovom trnjenju i osećaju kao da gore, ali i po otoku ruku i nogu, objašnjavaju stručnjaci iz nemačkog instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pera Detlic

17.07.2019. 22:48

Znam mladu zenu koja je jos kao devojka to dobila. Koristi citostatike kao terapiju. Nekad ne moze da ustane iz kreveta od bolova.Ali uspeva da funkcionise kad prodje kriza.