Mesec rođenja određuje zdravlje

T. L.

utorak, 25. 06. 2019. u 09:46

Месец рођења одређује здравље

Depositphotos

Bebe rođene u septembru imaju najmanju šansu da razviju hronične bolesti, dok muškarci rođeni u istom mesecu imaju tri puta veći rizik da obole od štitaste žlezde nego januarske bebe

NIJE svejedno kada smo rođeni - poručuju istraživači sa španskog univerziteta Alikante i dodaju da mesec rođenja određuje koliko ćemo biti zdravi. Tokom studije, naučnici su uključili 30.000 ispitanika i povezali ih sa 27 hroničnih oboljenja kako bi se proverilo da li period rođenja utiče na dugoročno zdravlje. I da, veza postoji.

Studija je pokazala da bebe rođene u septembru imaju najmanju šansu da razviju hronične bolesti, dok muškarci rođeni u istom mesecu imaju tri puta veći rizik da obole od štitaste žlezde nego januarske bebe.

Ispostavilo se da osteoporozu uglavnom imaju žene rođene u aprilu, maju, septembru i oktobru, dok su martovski, junski i decembarski muškarci najskloniji da u kasnijem dobu obole od katarakte.

Žene rođene u julu imaju za 25 odsto veću verovatnoću da dobiju visok krvni pritisak, a junski muškarci 34 odsto više šanse da padnu u depresiju.

Međutim, nisu svi saglasni sa ovakvim zaključcima, pa tako dr Robert Kaf iz Kraljevskog statističkog društva kaže da je prirodno da će biti ponavljajućih obrazaca, ali da oni nisu nužno pokazatelji dobrog i lošeg zdravlja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)