Ljubav koja sve nadživi

Tatjana LOŠ

22. 05. 2019. u 15:13

Љубав која све надживи

Depositphotos

Deca i muškarci koji imaju sestru ređe pate od usamljenosti, osećaja krivice, nedostatka samopoštovanja i strahova

LAKO je tebi kad imaš brata, pa može da te štiti i brani. Od svih je bolji. Od svih je jači. Zato brat tako mnogo znači. Lako je tebi kad imaš brata: smeš da se praviš važan pred svima. U bioskopu nema karata, on samo trepne i - već ih ima. Na utakmici nigde mesta, on samo migne - tri klinca digne. Poznaje svakog konduktera. Poznaje svakog poslastičara. Ima u gradu tristo drugara...

Pisao je ovako Mika Antić, podsećajući, u dečje čistom i duhovitom ritmu, zašto je privilegija - imati brata. A, još ako je taj podsetnik bio upućen njihovim sestrama, onda bi komotno mogao da se nadoveže na izreku da je imati brata lepše i veće nego biti princeza. Jer on je u detinjstvu "kapetan" lađe najvažnijih sestrinih plovidbi. Ponekad to liči na brodolom, ponekad je more kojim plove mirno. I kada se bore za roditeljsku pažnju, na istoj su obali. I kada je čupa za kikice, a ona njemu dosađuje i tužaka ga roditeljima, sve opraštaju jedno drugom. I kada se svađaju i tuku, uvek su tim. I kada je brat mlađi od sestre, proglašava se njenim čuvarom. Bezuslovnim zaštitnikom. Šta je to što ovu ljubav čini posebnom? Zbog čega priču o njima olovka piše čistim srcem? Psiholog Željka Kurjački kaže da je odnos između sestre i brata često skladniji nego između dece istog pola, jer brat i sestra jedno drugome uglavnom nisu rivali.

- Zato im je dozvoljeno da se razvijaju svako na svoj način i svojom brzinom - objašnjava sagovornica "Života plus". - Njihov odnos zbog toga može da bude pošteđen zavisti, osećanja niže vrednosti i samim tim je lepši. Naravno, dva brata ili dve sestre međusobno mogu da budu snažnije povezani nego brat i sestra, ali to je odnos od kojeg se, nekako, i očekuje da bude čvrst. Da dve sestre budu najbolje prijateljice nikome nije neobično. Ali da su sestra i brat najbolji prijatelji je ređi i samim tim draži prizor. Zbog toga je ljubav između sestre i brata mistifikovana, a ona između sestara ili između braće nepošteno potcenjena.

NAJVEĆA ŽAL

Kažu da nijedna ljubav nije toliko jaka koliko ona koju sestra oseća prema bratu. Čak se nekada tvrdilo da jedino sestra nije u stanju da naškodi (pa i ubije) brata, o čemu svedoče i podaci iz naše sudske prakse. To se negde savršeno uklapa u sliku patrijarhalnog koja i dalje opstaje, a po kojoj je "najveća žal za bratom".

Kako odnos sestre i brata izgleda u detinjstvu? Uzmimo situaciju da je brat stariji. Da li mu je sestra nužno dosadna? Ili ako je ona starija - da li se sestra oseća kao njegova zaštitnica, bez obzira na to koliko malo godina imala? A kako to izgleda u mladosti? Da li brat nesvesno zauzima položaj sestrinog štićenika, brine o njoj, prati s kim se druži, s kim izlazi, brani joj nešto (čak i više od oca)? A, sestri je on u tom uzrastu naporan?

- Odnos svakog brata i sestre je zaseban i jedinstven. I u detinjstvu i u pubertetu i mladosti, stariji brat može da bude jedna senzitivna, saosećajna i draga osoba koja se postavlja ponekad ravnopravno i drugarski, a ponekad očinski i zaštitnički prema mlađoj sestri. A može da bude egocentričan, bezosećajan, nezreo čovek i da mu mlađa sestra bude smetnja. Isto tako, sestra može da bude devojčica, devojka i kasnije žena koja ume da održava blizak odnos, pokazuje ljubav, razumevanje, empatiju i da pruža podršku, ohrabrenje i razvija ono najbolje kod svog brata. Ali može da bude i osoba puna zavisti, samoživa i slično - navodi psiholog.

Austrijski psihijatar Alfred Adler je prvi govorio o uticaju koji braća i sestre imaju na formiranje ličnosti jedno drugog. Istraživanja i danas pokazuju da oni jedno od drugog mnogo uče o sebi, životu, ljudima, polnim ulogama, modelima ponašanja - i to u sasvim neformalnim okolnostima. Naša sagovornica navodi da kada su oni bliski, biti brat, pa još stariji, je još bolje nego biti superheroj.

- Kada je taj odnos podržavajući i topao, tada je zaista još lepše biti nečija sestra nego biti princeza. Brat je tada neko čijim očima se gledaš i procenjuješ i sebi se tada dopadaš. On sestri obično nije konkurencija, nema takmičenja kao što obično bude kada su u pitanju deca istog pola, a približnog uzrasta. Stariji brat tada može da bude zaštitnik i uzor. Težiš da budeš takva da se on ponosi tobom - objašnjava psiholog.

SIGURNA LUKA

Istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji, na Ulster univerzitetu, na uzorku od 571 ispitanika starosti između 17 i 25 godina, pokazalo je da su osobe koje imaju sestre, zadovoljnije i optimističnije u poređenju sa onima koje imaju braću. I tim stručnjaka sa Univerziteta u Brigamu je na osnovu svoje studije zaključio da je za psihu dobro imati brižnog brata, ali da najbolje prolaze oni koji imaju sestru.

- Uticaj braće i sestara na pojedinca je jedinstven i veoma značajan. Oni jedni drugima pružaju ono što roditelji i pored najbolje volje ne mogu - kaže dr Laura Padila Voker, šef istraživačkog tima.

Rezultati su još pokazali da deca i muškarci koji imaju sestru ređe pate od usamljenosti, osećaja krivice, nedostatka samopoštovanja i strahova. S druge strane, braća znaju da budu prilično rezervisana prema sestrama. Hladna. Pa i gruba. Da li je to, pogotovo dok su mlađi, njihova nesvesna reakcija na sestrino preterano iskazivanje emocija? Da li ih to zapravo guši? Sagovornica kaže da to umnogome zavisi od uticaja roditelja.

- Oni decu, onim što govore i još snažnije, svojim postupcima, uče životnim vrednostima - šta znači imati brata ili sestru, šta znači saosećanje, lojalnost, poverljivost, kako se pruža podrška, kako se pokazuje ljubav. Braća i sestre mogu da budu najbolja podrška u životu, njihova ljubav nastaje pre budućih prijateljskih i partnerskih odnosa, a često traje mnogo duže. Nadživi brojne prijateljske veze. Naposletku nadživi i roditelje - objašnjava Željka.

Brat i sestra nekada odrastaju kao međusobni zaštitnici, praveći svoju malu celinu unutar porodice, štiteći jedno drugo i podstičući se međusobno. I važno je da razvijaju odnos nezavistan od roditelja.

- Onaj koji je samo njihov, sa tajnama i poveravanjima koja roditelji ne znaju. I ne treba da znaju. Imati brata ili sestru bi trebalo da znači da imamo sigurnu luku u kojoj razvijamo svoje društvene veštine tokom odrastanja, ali na jedan bezbedan način. Taj odnos bi trebalo da bude mali uzorak spoljašnjeg sveta, gde učimo kako se pokazuje ljutnja, kako se pomiriti, opraštati, saosećati, sa sopstvenom zavišću izaći na kraj... Imati brata ili sestru bi moglo da nam pruži utehu sopstvenog čopora kada naiđu teška vremena - kaže psiholog i poručuje da se sve buduće tuge i problemi u životu lakše podnose kada imamo nekog baš svog.

KAD DOĐE SUPRUGA...

ANKETE pokazuju da bi i u zrelim godinama sestra sve uradila za svog brata. Oprostila mu i neoprostivo. Ona i dalje brine o njemu, iako je on odavno postao muž i otac. Koliko to može da mu zakomplikuje odnos sa suprugom?

- Ukoliko ta njena briga ne ugrožava potrebu supruge za privatnošću sa mužem, ukoliko on prepoznaje i poštuje, a sestra ne pokušava da ugrozi granice njegovog odnosa sa suprugom, tada je ta bliskost nešto lepo i dobrodošlo. Ali svakako je zadatak žene da se potrudi da razume muževljevu sestru, čak i ako joj se u prvi mah ne dopadne. Toliko puta nam se neko ne svidi na prvi pogled, ali u ovom slučaju nemamo tu slobodu da odnos sa njom olako odbacimo, pa je potrebno da se potrudimo. Upoznamo je i eventualno vremenom zavolimo - objašnjava psiholog.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije