Iznenađujuće ili ne, svaka druga devojka danas sebe ne doživljava kao feministkinju. Tako barem pokazuje američko istraživanje sprovedeno na više od 2.000 mladih žena. Čak 54 odsto ispitanica reklo je da sebe ne smatra feministkinjom.

I kad je u pitanju abortus, koji se u feminizmu smatra osnovnim pravom svake žene, mišljenja su podeljena. Samo 28 odsto žena misli da bi abortus trebalo da bude legalan u svim slučajevima, dok svaka četvrta misli da treba da bude nelegalan u većini slučajeva.

I pre nego što postavimo pitanje kako neko može da ima nešto protiv jednakosti polova - društvene, ekonomske, političke, treba da imamo u vidu da mnogi ljudi feminizam zapravo izjednačavaju sa mržnjom prema muškarcima. Neretko, žene doživljvaju feministikinje kao agresivne, glasne, neženstvene i ne žele da budu viđene kroz tu prizmu. I slavne ličnosti se polako distanciraju od termina, pa Madona i Suzan Sarandon više vole da sebe opišu kao humanistkinje, dok Sara Džesika Parker otvoreno kaže da nije feministkinja iako se zalaže za ista prava žena i muškaraca.

Sada smo u onom što stručnjaci nazivaju četvrti talas feminizma koji na vrh prioriteta postavlja pitanja kao što su seksualno uznemiravanje, a na njega dosta utiču i društvene mreže preko kojih se širi podrška ženama.