Život je, svakodnevno se u to uveravamo, sve brži. Dan, s druge strane, ostaje isti. Rezultat? Stres i osećaj da ne kontrolišemo svoj život.

Da se većina ljudi bori da izađe na kraj sa dnevnim obavezama pokazuje oksfordska studija sprovedena među 2.000 ispitanika. Svaki peti oseća da nema kontrolu nad svojim životom, a ovo osećanje, kako kažu naučnici, čini ljude nesrećnim.

Više od četvrtine ne stiže da se bavi karijerom, domaćinstvom, društvenim životom. Čak 65 odsto kaže da bi se postidelo ako bi se neočekivani gosti pojavili jer im je dom u haosu. Svaki peti roditelj ne stiže da opere veš, a 62 odsto ispitanika je priznalo da im se dešava da moraju opet da operu veš jer su zaboravili da ga izvade iz mašine.

Četvoro od deset ispitanika kažu da su im kućni poslovi dosadni zbog čega izbegavaju da ih rade. Svaki drugi, tačnije 54 odsto, priznaje da izbegava da obavi stvari sa spiska obaveza, dok svaki treći kaže da mora da žonglira između nekoliko stvari istovremeno zbog čega ništa ne radi dovoljno dobro.