Jesenje tajne

sreda, 26. 09. 2018. u 19:41

Јесење тајне

Shutterstock

Dok jedni ne mogu da prežale odlazak leta, drugi tvrde da počinje najlepše godišnje doba

Dok jedni ne mogu da prežale odlazak leta, drugi tvrde da počinje najlepše godišnje doba i, ako je suditi po bebama, i najplodonosnije, jer najviše dece se rađa upravo u septembru. Ovo su još neke zanimljivosti o jeseni.

Deca - Mališani rođeni od septembra do decembra imaju više šanse da budu odlični đaci od dece koja su na svet došla tokom drugih godišnjih doba. Takođe, duže žive, što jedna teorija objašnjava time da izlaganje virusnim infekcijama, posebno letnjim u ranom periodu života, može da ima dugoročne posledice na zdravlje.

Lišće - Nema ničeg lepšeg od hoda po crvenom, narandžastom i žutom tepihu od opalog lišća. Ali zbog globalnog zagrevanja i to se menja. Kako temperature ostaju visoke i u jesenjim danima, to odlažu promenu boje lišća. Studije pokazuju da boje jeseni na lišću sada stižu pet dana kasnije nego pre dve decenije.

Seks - Mada leto važi za doba romansi, strast zapravo cveta na jesen. Nivo testosterona zaslužan za libido raste kod oba pola, a istraživanja pokazuju da su muškarcima žene na jesen atraktivnije nego u letnjim mesecima.

Kilogrami - Jedan od faktora koji utiče na dobijanje kilograma u jesenjim i zimskim mesecima je vitamin D, odnosno njegov manjak, veruju naučnici. Manjak "vitamina sunca", kako ga zovu, utiče na skladištenje masti i vodi do kilograma ili dva viška u ovo doba.

Putovanja - Jesen je pravo vreme za putovanja jer cene padaju, gužve su manje, a širom sveta održava se mnoštvo festivala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije