Naše telo iz časa u čas

Ž. P.

01. 09. 2018. u 14:32

Naučnici sa Univerziteta u Bristolu zaključili su da psihološkom telesnom časovniku ne doprinose samo hormoni, već i ishrana, kao i nivo šećera u krvi

Наше тело из часа у час

Shutterstock

U 10 rešavajte probleme, u 14 popijte kafu, u 22 vodite ljubav - ako ste se pitali koje je doba dana najbolje za razne aktivnosti, odgovor stiže sa "Tvitera". Dve nedavne studije, više od 800 miliona tvitova napisanih tokom četiri godine, pokazuju za šta smo raspoloženi u različito doba dana. Naučnici sa Univerziteta u Bristolu zaključili su da psihološkom telesnom časovniku ne doprinose samo hormoni, već i ishrana, kao i nivo šećera u krvi.

6.00 - Rano ustajanje povezano je sa nižim nivoom depresije, posebno kod žena. Naš um je tada oštar i usmeren na lične ciljeve.

7.00 - Motivacija je i dalje na visokom nivou, kortizol povišen, testosteron kod žena dostiže vrhunac između 7 i 8 ujutru.

8.00 - Samo dva sata nakon ustajanja preplavljuje nas neraspoloženje, naročito izraženo ponedeljkom, pokazuje analiza tvitova. Pomoći će polučasovna šetnja, ali po suncu, pa je ovo pravo vreme da na posao idete peške.

9.00 - Nivo serotonina raste do 11, pa je raspoloženje odlično. Sada je pravo vreme za prvu kafu, nema potrebe da je pijete čim otvorite oči jer kortizol radi svoj posao razbuđivanja.

10.00 - Ovo je najverovatnije vreme u toku celog dana da nećete biti ljuti, pa ako imate problem, rešite ga u ovo doba.

11.00 - Bićete najproduktivniji, jer su analitičke sposobnosti na vrhuncu. Pozitivne emocije su i dalje tu i iskoristite ih jer će uskoro početi da blede.

12.00 - Zatražite povišicu ili obavite važne telefonske razgovore. Sada je najveća verovatnoća da ćete biti konstruktivni, po podne smo skloniji svađama.

13.00 - Dobro raspoloženje, nažalost, počinje da bledi, ali topla osećanja prema drugima su na vrhuncu. Pomoći će vam muzika sa 125 do 140 bita u minuti kakva je na primer Killer Quee* grupe "Kvin "ili "Viva la vida" benda Koldplej.

14.00 - Nivo sreće je nizak, nivo umora visok, pa je pravo vreme za kafu i odmah zatim popodnevnu dremku od 15 minuta nakon koje ćete se osetiti odmorno, a kofein će proraditi taman nakon buđenja.

15.00 - Serotonin je nizak, kao i nivo šećera u krvi, pa smo neproduktivni. Ako možete, uzmite 20-minutnu pauzu sa posla.

16.00 - Vraća se energija, mozak nije tako oštar kao ujutru, ali je odličan za kreativne poslove.


17.00 - Raspoloženje se poboljšava, pet minuta odvojte na kraju radnog dana da biste zapisali šta vas čeka sutra.

18.00 - Temperatura tela je najviša, najbolja opcija za večeru ako želite da sačuvate raspoloženje je obrok bogat ugljenim hidratima jer povećava nivo šećera u krvi pa proizvodimo više insulina, a to smanjuje nivo kortizola.

19.00 - Nivo kortizola rapidno opada što znači da ulazite u relativno opuštenu fazu. Možete da napravite listu sutrašnjih obaveza.

20.00 - Najtopliji smo prema drugima do 21 sat, negujte ova osećanja tako što ćete zagrliti voljenu osobu.

21.00 - Počinje lučenje hormona spavanja.

22.00 - Isključite telefone i tablete, sad je pravo vreme za seks, ako imate 50 godina, pravo vreme je 22 sata, a za 40-godišnjake 22.20.

23.00 - Vreme je za spavanje, probudićete se raspoloženiji ako u krevet odete pre ponoći. Slušajte klasičnu muziku pre nego što uronite u san, zaspaćete brže i spavaćete bolje.

00.00 - Ako ste i dalje budni, raspoloženje će verovatno opasti. Analiza tvitova pokazuje da je ovo vreme kad ljudi izražavaju bes. Probajte da se smirite vežbama disanja.

1.00 - Najviše nam se spava između 1 i 4 ujutru jer je tada najviši nivo melatonina u krvi.

2.00 - Ako smo budni, u ovo doba smo preokupirani mislima o smrti, probajte da praktikujete vežbu zahvalnosti što smiruje um i donosi pozitivne emocije.

3.00 - Sad je najniži nivo serotonina, ovo je doba poznato kao "đavolji čas". Ako ste budni, neka vam cilj ne bude san, samo ćete se više nervirati što ne možete da zaspite. Umesto toga, usmerite se na odmor.

4.00 - Raste nivo kortizola, sprema vas za buđenje, ako ga ima previše, probudićete se anksiozni i uspaničeni, biljni suplementi za smirenje mogu pomoći.

5.00 - Ko je i dalje budan, verovatno razmišlja o religiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije